Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Energetskom učinkovitošću protiv energetskog siromaštva

26.09.2017. U varaždinskoj gospodarskoj komori danas je održan međunarodni sastanak projekta Social Green o socijalnom stanovanju, a kojem se pridružio i direktor Fonda Dubravko Ponoš. Na sastanku je bilo riječi o definiranju energetskog siromaštva te njegovom suzbijanju primjenom mjera energetske učinkovitosti.

U varaždinskoj gospodarskoj komori danas je održan međunarodni sastanak projekta Social Green o socijalnom stanovanju, a kojem se pridružio i direktor Fonda Dubravko Ponoš. Projekt Social Green provodi se unutar programa Interreg Europe i osim Hrvatske uključuje sedam partnera iz 5 zemalja Europske Unije (Švedska, Rumunjska, Portugal, Estonija i Španjolska). Hrvatski partner je REA Sjever, u suradnji s Gradom Varaždinom.

Prva aktivnost projekta je bila studijsko putovanje u Portugal, gdje su gradonačelnik i predstavnici Agencije upoznali regionalne i lokalne politike, programe i projekte gradova Matosinhos i Vila Nova de Gaia vezane uz razvoj i unapređenje socijalnog stambenog sektora, s posebnim naglaskom na financiranje povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

„Od takvih se projekata uvijek može izvući korist.“ rekao je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar. „Varaždin je već krenuo s energetskom obnovom, a ovdje je riječ o socijalno-stambenom sektoru u kojem su naše zgrade u Harambašićevoj ulici te u Hrašćici. Uvijek ima mjesta za poboljšanje i ovaj projekt nam je prilika da preispitamo i poboljšamo našu strategiju.“

Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost istaknuo je da je interes za energetsku obnovu zgrada u Hrvatskoj iznimno velik. „Oko 800 ugovora vezanih uz sufinanciranje energetske učinkovitosti u višestambenim zgradama te odgojno-obrazovnim ustanovama je već stiglo do Fonda i potrudit ćemo se biti dovoljno brzi te ih sve obraditi na vrijeme i vratiti korisnicima. Postoji nekoliko modela sufinanciranja i nadam se da će Fond uspjeti povući novac iz Europske unije.“ rekao je Ponoš dodavši kako je svjestan da su troškovi za grijanje problem za veliki broj građana. „Prema nekim podacima, u Hrvatskoj probleme s time ima trećina građana, a to je neprihvatljiva situacija koju želimo riješiti. Fond planira do 2020. godine uložiti 28 milijuna kuna u alate kojima bi se omogućilo da ti računi ne rastu.“ – rekao je Ponoš pojasnivši da će se prvo sredstva uložiti u izradu programa suzbijanja energetskog siromaštva.

Ivan Šimić, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever je istaknuo kako je cilj projekta utjecati na nacionalne strukture i institucije da omoguće sufinanciranje iz strukturnih fondova za poboljšanje uvjeta u socijalnom stanovanju. „Takva vrsta stanovanja u Hrvatskoj obuhvaća oko 2% ukupnih stanova, a sigurno je da se poboljšanje uvjeta očituje i u smanjenim računima. Inače, ovo je jedna od mjera koja će doprinijeti smanjenju energetskog siromaštva."  zaključio je Šimić.

A upravo o energetskom siromaštvu govorila je Slavica Robić iz Društva za oblikovanje održivog razvoja, koja je naglasila da je to siromaštvo u Hrvatskoj trenutno nedefiniran pojam: „No, ono što znamo jest da je energetsko siromaštvo znači nemogućnost pojedinaca da si priušte odgovarajuće energetske usluge, a to su grijanje, hlađenje, kuhanje, rasvjeta, pranje… sve ono što pojedincima treba da se normalno snalaze u svakodnevnom životu. Službenu statistiku o tome koliko je energetski siromašnih nemamo, ali znamo da oko 10% naših građana ima probleme da zadrži svoje domove dovoljno toplima. Također, više od 30% hrvatskih građana ima vlagu ili plijesan u svojim domovima, a više od 60% ih smatra da im troškovi stanovanja, koji uključuju i troškove energije, predstavljaju veliko opterećenje za njihov budžet", rekla je Robić i zaključila da je energetska učinkovitost primarno rješenje za energetsko siromaštvo.