Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Fond sufinancirao izgradnju Kuće Velebita - posjetiteljskog centra u Krasnu

02.08.2017. Danas je v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dr.sc. Ljubomir Majdandžić sudjelovao na otvorenju „Kuće Velebita“ - novoizgrađenom posjetiteljskom centru Nacionalnog parka Velebit u Krasnu. Riječ je o zgradi energetskog razreda A+, izgrađenoj u skladu s najvišim standardima energetske učinkovitosti, za koju je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao 800 tisuća kuna.

„U posljednjih 10 godina Fond je za provedbu 15 projekata Nacionalnog parka Sjeverni Velebit osigurao ukupno 3,3 milijuna kuna. To su značajni projekti koji su dodatno dali na vrijednosti sadržaju i funkcionalnosti parka, poput: uspostave osnovne infrastrukture u parku i opremanja Pastirskih stanova - za koje je isplaćeno 1 milijun kuna, zatim istraživanja dubokih jama parka, postavljanja bioloških pročišćivaća otpadnih voda, uređenja vodenih ekosustava, održavanje Velebitskog botaničkog vrta, tiskanje geološkog vodiča po parku te raznih istraživačkih projekata“ – istaknuo je v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dr.sc. Ljubomir Majdandžić i čestitao na uspješno završenom projektu ravnateljici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Mirjani Javor.

Inače, projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije s ukupnim iznosom troškova 30,9 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva iznosila 29,5 milijuna kuna. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac na otvaranju je rekla kako je zajednički cilj Vlade i jedinica lokalnih i regionalnih te područnih samouprava poticanje gospodarskog razvoja i otvaranje novih radnih mjesta, kao i povećanje atraktivnosti turističkih destinacija.

“Ovaj centar je od iznimne važnosti za funkcioniranje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i njegov daljnji razvoj” - izjavio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Područje parka obilježava izrazito krški teren u kojem je pojava dubokih jama jedna od najvrjednijih karakteristika koje su Sjeverni Velebit uvrstile u najznačajnije speleološke lokalitete svijeta, a čije istraživanje je, uz ostale projekte parka, sufinancirao Fond. „Kuća Velebita“ odlično se uklapa u okoliš i krajolik, a posjetitelji će zahvaljujući ovom centru i drugim sadržajima još bolje upoznati vrijednosti Nacionalnog parka.

  • Otvorenje "Kuće Velebita" - posjetiteljskog centra u Krasnu
  • Otvorenje "Kuće Velebita" - posjetiteljskog centra u Krasnu
  • Otvorenje "Kuće Velebita" - posjetiteljskog centra u Krasnu