Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Fond svečano potpisao Ugovore za energetsku obnovu škola u Varaždinskoj županiji

21.07.2017. Danas je u Osnovnoj školi Veliki Bukovec održano svečano potpisivanje prva tri Ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava u sklopu Poziva „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

Ugovore s korisnicima potpisali su ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić. Riječ je o vrijednim projektima energetske obnove zgrada triju škola: Osnovne škole Veliki Bukovec iz Velikog Bukovca, Osnovne škole Franje Serta iz Bednje i Srednje škole Novi Marof iz Novog Marofa - ukupne vrijednosti gotovo 9,3 milijuna kuna, od čega bespovratna EU sredstava iznose gotovo 5 milijuna kuna.

U okviru ovog Poziva osigurano je 152 milijuna kuna iz EFRR-a, no zbog velikog broja prijava koje su zadovoljile kriterije prihvatljivosti traženo je i odobreno od strane Upravljačkog tijela povećanje alokacije.

„Kriterije prihvatljivosti zadovoljile su 223 prijave, što dovodi do ukupne investicije u vrijednosti od 661 milijun kuna, za koje će biti odobreno više od 348 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Uloga Fonda kao obveznog partnera osigurala je izuzetno veliku prolaznost projektnih prijava – čak 96,5% prijedloga je prihvaćeno; u odnosu na prethodni pilot program za energetsku obnovu vrtića i škola, pri kojem je bez tehničke pomoći Fonda ostvarena prolaznost od samo 13%.“ – istaknu je danas  v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić.

Svečanom potpisivanju nazočili su zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač te načelnici općina, pročelnici i djelatnici škola.

Energetska obnova ovih zgrada izuzetno je važna, jer će direktno utjecati na smanjenje potrošnje energije, onečišćenja okoliša, ali i podići razinu kvalitete boravka djece i mladih u prostorijama odgoja i obrazovanja. S obzirom da su škole mjesta gdje učenici provode veliki dio dana bitno je uzeti u obzir i aspekt zdravih zgrada koje nastaju kvalitetnom energetskom obnovom.

  • Svečano potpisivanje Ugovora energetske obnove škola
  • Svečano potpisivanje Ugovora energetske obnove škola