Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Hrvatska u kreiranju financijskih instrumenata za OIE sektor

08.05.2019. U organizaciji Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Splitu je danas u sklopu projekta FIRESPOL (Financijski instrumenti u projektima obnovljivih izvora energije) počeo međunarodni dvodnevni skup u trajanju od 8.-9.5. na kojem uz predstavnike Hrvatske sudjeluju i predstavnici Španjolske, Njemačke, Latvije, Irske i Poljske. Razmjenom iskustava i prezentacijama primjera dobre prakse zemalja sudionica želi se stvoriti okvir koji će potaknuti intenzivnija ulaganja kako javnog tako i privatnog sektora u obnovljive izvore energije.

Suada Mustajbegović iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koja je ujedno i voditeljica FIRESPOL projekta u Hrvatskoj istaknula je da će ova multilateralna suradnja pomoći Hrvatskoj u kreiranju programa za slijedeće operativno razdoblje kroz definiranje prioriteta, ali i iznalaženja mogućnosti za financiranje projekata u području obnovljivih izvora energije. Mustajbegović je istaknula kako Fond uz sredstva koja su dostupna iz europskih fondova ulaže i nacionalna sredstva te najavila kako je u ovoj godini osigurao oko 50 milijuna kuna za poticanje sustava korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima.

Ravnatelj Energetske agencije španjolske regije Extremadura „Agenex“ Cosme Segador Vegas je rekao kako projekt FIRESPOL ima za cilj  poticanje obnovljivih izvora energije kroz javne i privatne programe financiranja, uvođenje inovativnih financijskih instrumenata ili složenih programa dodjele bespovratnih sredstava. „Želimo utvrditi koje su dobre prakse u pogledu inovativnih financijskih instrumenata, analizirati stanje i uvjete u svakoj regiji, a sve u svrhu definiranja potrebnih izmjena u politikama kako bi se potaknuo rast obnovljivih izvora energije“, komentirao je Segador Vegas. Prema njegovim riječima u Španjolskoj se zbog svoje jednostavnosti, ali i padu cijene najviše koriste fotonaponski solarni sustavi. Uz to sunčeva energija je vrlo postojan izvor energije koji je pogodan za mnoge primjene. Tijekom 10 godina u Španjolskoj se gotovo trostruko povećalo i korištenje energije vjetra.

Svim zemljama članicama projekta FIRESPOL je od velike koristi razmijeniti iskustva i znanja s ciljem pronalaska najboljih rješenje za svoju zemlju. Tako je Enda Hogan predstavnik iz Irske regionalne skupštine "Southern Regional Assembly", govorio o važnosti razmjene znanja o ulaganjima i financijskim instrumentima u drugim državama članicama i naučiti iz tih iskustava. "I mi učimo; ja osobno, kao i moje kolege iz organizacije, mnogo smo toga saznali  o ulaganjima u tehnologije obnovljive izvore u drugim državama članicama, i to ćemo podijeliti s lokalnim dionicima u području obnovljive energije i pratećih politika. Cilj nam je dobiti uvid u najbolje prakse od kojih ćemo neke moći i primijeniti i, nadam se, donijeti pozitivne promjene" zaključio je Hogan. 

Drugi dan (9.5.) je organiziran kao studijski posjet, odnosno obilazak vjetroelektrane Jelinak, prve vjetroelektrane (VE) u Hrvatskoj koja se nalazi u Sigetu Gornjem te hidroelektrane (HE) Orlovac u blizini Sinja. VE Jelinak se sastoji od 20 vjetroagregata pojedinačne nazivne snage 1,5MW, ukupno 30 MW instalirane snage. Vjetrolektrana je u mogućnosti proizvesti ekvivalent električne energije za godišnju potrošnju od otprilike 30 000 hrvatskih domova. VE Jelinak izgradila je španjolska tvrtka Acciona, a u funkciji je od 2013. godine. HE Orlovac je akumulacijski tip hidroelektrane ukupne instalirane snage 249 MW. HE Orlovac je počela s radom 1973. godine. Objekti hidroelektrane nalaze se u dvije države: akumulacije s pripadajućim objektima i jedan dio dovodnog tunela u Bosni i Hercegovini, a drugi dio dovodnog tunela, vodna komora, tlačni cjevovod, strojarnica i odvodni kanal strojarnice u Republici Hrvatskoj. Hidroelektranom upravlja Hrvatska elektroprivreda – nacionalna energetska tvrtka.

Pored predstavnika zemalja partnera na radionici i studijskoj posjeti su sudjelovali i predstavnici raznih hrvatskih institucija, tvrtki i banaka kako bi se utvrdila što učinkovitija, ali i primjenjiva rješenja za ovdašnje prilike, a sve s ciljem povećanja korištenja obnovljivih izvora energije.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg Europe.

Više informacija o projektu FIRESPOL možete pronaći ovdje: https://www.interregeurope.eu/firespol/

 Galerija fotografija 3. međunarodnog skupa projekta FIRESPOL u Hrvatskoj:

 

 • 3. međunarodna radionica projekta FIRESPOL u Hrvatskoj
 • 3. međunarodna radionica projekta FIRESPOL u Hrvatskoj
 • 3. međunarodna radionica projekta FIRESPOL u Hrvatskoj
 • 3. međunarodna radionica projekta FIRESPOL u Hrvatskoj
 • 3. međunarodna radionica projekta FIRESPOL u Hrvatskoj, Cosme Segador Vegas, Španjolska
 • 3. međunarodna radionica projekta FIRESPOL u Hrvatskoj, Enda Hogan, Irska
 • Posjet VE Jelinak
 • Posjet VE Jelinak
 • Posjet HE Orlovac
 • Posjet HE Orlovac
 • Posjet HE Orlovac
 • Posjet HE Orlovac