Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Hrvatski Fond uzor bosanskim fondovima koji se bave energetskom učinkovitošću i zaštitom okoliša

08.06.2017. U sklopu tematske studijske posjete Hrvatskoj, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, te Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije su u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj danas posjetili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Fond je ključna hrvatska institucija za poticanje projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti jer naši poticaji generiraju značajne investicije. Poticaji omogućuju lakše donošenje odluka o primjeni mjera energetske učinkovitosti i time direktno potiču ne samo uštede i smanjenje potrošnje energije, već i lokalno gospodarstvo.“,rekao je v.d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić, zaželivši im dobrodošlicu. „Možemo se pohvaliti doista odličnim projektima i vrsnim stručnjacima, a kao zemlja koja je vodeća u regiji kad je riječ o ovakvim projektima želimo svoje znanje i iskustvo podijeliti i s drugima. Današnju prezentaciju shvatite i kao poziv na suradnju jer su vam naša vrata uvijek otvorena.“ rekao je Majdandžić.

„Fond je osnovan krajem 2003. godine kao izvanproračunska institucija s ciljem sufinanciranja projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, Fond je stekao dvojaku ulogu, s jedne strane kao pružatelj tehničke pomoći zainteresiranima za projekte energetske obnove privatnih i javnih zgrada, a s druge strane kao Posredničko tijelo razine 2, evaluacijsko tijelo za navedene projekte.“pojasnio je u svojoj prezentaciji direktor Majdandžić. Također su predstavljeni programi sufinanciranja koje nudi Fond te rezultati postignuti u posljednje tri godine. U svim programima Fonda naglasak je stavljen na energetsku obnovu te poticanje odvojenog sakupljanja otpada.  

Direktor Fonda za zaštitu sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske istaknuo je da kako svoj zakonodavni okvir, nastoje prilagoditi hrvatskom modelu te zahvalio na dobivenoj pomoći i sugestijama.

Obzirom da je naglasak studijske posjete na temama iz područja energetske učinkovitosti, UNDP će s delegacijom iz Bosne i Hercegovine obići sve relevantne hrvatske institucije koje se bave poticanjem istih.

  • Bosanski fondovi u posjeti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost_1
  • Bosanski fondovi u posjeti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost_2