Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Hrvatski solarni auto na ulicama Osijeka

06.07.2017. Osječkim ulicama danas je premijerno vozio prvi hrvatski prototip vozila na solarni pogon. Gotovo nečujno i bez ispušnih plinova, Crosolar 1 je dovezen u grad u kojem je inicijalno osmišljen projekt vrijedan 750.000 kuna, od čega je 200.000 kuna osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Naime, projekt je 2015. godine pokrenut na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, na inicijativu sadašnjeg v.d. direktora Fonda Ljubomira Majdandžića, koji je u to vrijeme bio profesor na fakultetu, a današnje službeno predstavljanje vozila je ujedno bila i završna konferencija projekta. Mehanički dio vozila s fotonaponskim ćelijama površine 6m2 u karoseriji razvijen je u suradnji s tvrtkom DOK-ING iz Zagreba, a inspiracija za performanse su bile tehničke specifikacije definirane pravilima svjetskih utrka solarnih električnih vozila.

Promet je tematika kojom se aktivno bavi i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, te je ovom prilikom državni tajnik Mile Horvat okupljene podsjetio na upravo izrađenu Niskougljičnu strategiju razvoja Hrvatske, koja je trenutno na javnom savjetovanju. „Promet je veliki zagađivač, što ispušnim plinovima, što bukom i zato je jako važno poticati projekte čišćeg transporta. Možemo biti ponosni što naša akademska zajednica razvija inovativne projekte koji za cilj imaju čišći okoliš.“ zaključio je.

CROsolar jedan je od prototipova solarnih vozila koja na svjetskoj inovatorskoj sceni privlače veliku pozornost. Vozilo težine oko 200 kg dostiže brzinu od 105 km/h, a posebno je i po tome što baterija izdrži 250- 300 km. U razvoj ovog vozila aktivno je bilo uključeno oko 20-tak djelatnika, ali i studenata Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, kroz izradu završnih i diplomskih radova s temama vezanim za različite aspekte solarnog električnog vozila te manjim dijelom i kroz praktičan rad. Realizaciju projekta je osim Fonda i Dok-Ing-a podržalo još nekoliko tvrtki poput HEP-a, Solvisa, Narodnih novina, Plinacro-a, Janaf-a, Ducati komponenti te Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju.

Ljubomir Majdandžić, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali i jedan od stručnjaka koji su razvili ovaj projekt, nije krio zadovoljstvo rezultatima. „Ovaj projekt pomiče granice u razvoju tehnologije korištenja solarne energije u svrhu čišćeg prometa. To je izvrsna platforma koja se dalje može razvijati i usavršavati. Cilj nam je u budućnosti organizirati svjetsku utrku solarnih automobila od Vukovara do Dubrovnika, a koja će voziti i kroz naše nacionalne parkove i parkove prirode. To može biti odlična promocija ne samo naše tehnološke inovativnosti, već i naših jedinstvenih prirodnih ljepota.“ otkrio je Majdandžić.

 

Solarni električni automobil - prezentacija
PDF 4.12 MB