Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

JAVNE TRIBINE: Kako do sredstava za projekte energetske učinkovitosti

11.03.2015. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode od siječnja do prve polovice ožujka održali su niz javnih tribina i pratećih informativnih radionica za predstavnike jedinica lokalne samouprave, poslovni sektor i građane s ciljem informiranja o mogućnostima sufinanciranja za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode od siječnja do prve polovice ožujka održali su niz javnih tribina i pratećih informativnih radionica za predstavnike jedinica lokalne samouprave, poslovni sektor i građane s ciljem informiranja o mogućnostima sufinanciranja za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Ministar Zmajlović i Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na konferenciji za medije su početkom siječnja predstavili projekte koji će se provoditi ove godine. Riječ je o projektima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti za koje je u 2015. godini predviđeno više od 600 milijuna kuna. Planira se objaviti 36 javnih poziva i natječaja kroz koje će se sufinancirati projekti sa 40 do 80% bespovratnih sredstava. Sufinanciranje Fonda odnosi se na sve razine, od općina, gradova i županija, preko poslovnog sektora do građana.

Energetskom obnovom doma građani mogu uštedjeti od 30 do 60% na režijama, povećati udobnost stanovanja i ujedno čuvati okoliš. Dodatne uštede mogu se ostvariti korištenjem energetski učinkovitijih kućanskih uređaja, a za sve navedeno ove su godine predviđena bespovratna sredstva. Za kupnju električnog i hibridnog vozila može se dobiti od 30 do 70 tisuća kuna, a uštedu do čak 18% na energentu građani mogu ostvariti i s postojećim vozilom, uz savjete iz treninga eko vožnje, koji će također biti sufinanciran.

Sve informacije o dostupnim programima za sufinanciranje građani su mogli dobiti na javnim tribinama na kojima su govorili ministar Zmajlović, direktor Fonda Sven Müller i suradnici. Tribine su održane u Koprivnici, Varaždinu, Sisku, Požegi, Splitu, Kutini, Bjelovaru, Zaboku, Zadru, Slavonskom Brodu, Rijeci, Šibeniku, Zaprešiću, Vinkovcima, Đakovu, Puli i Karlovcu.