Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Obnovljena šibenska bolnica stara 150 godina

10.12.2018. Za energetsku obnovu šibenske bolnice Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 20 od ukupno 51 milijun kuna koliko je iznosio ukupan trošak svih izvedenih radova. Direktor Fonda Dubravko Ponoš istaknuo je kako je bolnica obnovljena po ESCO modelu u kojem Fonda daje 40 posto, a 60 posto osigurava privatni partner, u ovom slučaju tvrtka Rudan.

Za energetsku obnovu šibenske bolnice Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 20 od ukupno 51 milijun kuna koliko je iznosio ukupan trošak svih izvedenih radova. Obnovljeno je 8.400 kvadrata fasade, 2.120 kvadrata ravnog krova, 5.600 kvadrata toplinske izolacije, 2.830 kvadrata vanjske stolarije, 5.000 rasvjetnih armatura, kompletno je rekonstruirana kotlovnica te je zgrade poliklinike centralno klimatizirana. 13 posto energije bit će proizvedeno iz obnovljivih izvora, a prelaskom na zemni plin, bolnica je postala prva javna zgrada u Šibeniku koja koristi taj energent.

Direktor Fonda Dubravko Ponoš istaknuo je kako je šibenska bolnica obnovljena po ESCO modelu u kojem Fonda daje 40 posto, a 60 posto osigurava privatni partner, u ovom slučaju tvrtka Rudan koja će svoj dio kroz 14 godina naplatiti iz dijela ostvarenih ušteda. „Ovako obnovljeni objekti se po svojim novim energetskim karakteristikama mogu svrstati u primjere „dobre prakse“, koji se osim lokalno mogu promovirati i kao kvalitetan hrvatski izvozni proizvod“, istaknuo je Ponoš.

Župan šibensko-kninski Goran Pauk zadovoljan je što je projekt u vrlo kratkom vremenu priveden kraju. “U našem je zdravstvu puno problematičnih situacija vezanih za financije, a ovaj projekt trebao bi u određenoj mjeri utjecati na smanjenje troškova i olakšanje financijskog tereta koji prati naše zdravstvo.“, kazao je župan Pauk.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar naveo je da se uz ovaj model energetska obnova javnih zgrada sufinancira i preko fondova Europske unije. „Do sada smo donijeli odluke o obnovi preko tisuću javnih zgrada, a riječ je o vrtićima, školama, fakultetima, znanstvenim institucijama i bolnicama. Tako štedimo novac javnom sektoru u kojem će uštede biti veće od 50 posto, a onda taj novac možemo uložiti negdje drugdje – kazao je ministar Štromar dodavši da su ovakvi projekti velika prilika i za naš građevinski sektor.

Upravo je na ovom projektu prema riječima predstavnika izvođača radova Gracijana Rudana bilo involvirano 25 hrvatskih tvrtki i 250 radnika različitih struka. Nakon obnove trošak potrošnja energije će s dosadašnjih 7,7 milijuna kuna biti smanjena na 4,35 milijuna.

„Prisjetimo se da smo lani proslavili 210 godina bolnice, a ova lokacija stara je oko 150 godina pa sama ta činjenica govori o važnosti ove obnove“, zaključila je prilikom svečane primopredaje bolnice njena ravnateljica dr. Sanja Jakelić.