Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Osigurano 17 milijuna kuna za znanstvene projekte iz područja klimatskih promjena

20.11.2015. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, dodijelit će 17 milijuna kuna za financiranje znanstvenih projekata iz područja klimatskih promjena. Sredstva za financiranje osigurana su od prodaje emisijskih jedinica, a potencijalni korisnici će za provedbu svojih projekata moći dobiti od 500.000 do 2 milijuna kuna. Objava javnog natječaja za dodjelu sredstava planira se u prosincu ove godine, a raspisat će ga Hrvatska zaklada za znanost.

Kriteriji za vrednovanje projektnih prijedloga temeljit će se na kompetitivnosti, inovativnosti i doprinosu predloženog istraživanja te mogućnosti primjene rezultata u javnom ili gospodarskom sektoru. Na natječaj se mogu javiti visoka učilišta, javno-znanstveni instituti i znanstveni instituti te druge pravne osobe koje obavljaju znanstvenu djelatnost.

Financiranje ovakvih projekata temelji se na Programu poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena za razdoblje od 2015. do 2016. Na njemu su osim Fonda i Ministarstva zaštite okoliša i prirode radili predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Hrvatska zaklada za znanost, a početkom studenog Program je odobrila i Vlada RH.

Programom se predviđaju izrade procjena učinaka posljedica klimatskih promjena na ljudsko zdravlje, poljoprivredu, šumarstvo, vodne resurse i bioraznolikost. Tražit će se i prijedlozi inovacija za povećanje energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenja štetnih emisija. Očekuju se i ideje kako bolje predvidjeti, prevenirati i ublažiti posljedice suša, poplava i šumskih požara koji su posljedice klimatskih promjena. Programom se okolišne politike smanjivanja emisija CO2 povezuju s razvojem 'zelenih' tehnologija preko znanstvenih projekata što je praksa najrazvijenijih članica EU.

„Po prvi puta osigurali smo sredstva za financiranje projekata kroz koje će naši znanstvenici dolaziti do ideja kako povećati kvalitetu života građana, omogućiti još bolju zaštitu okoliša i adekvatno se boriti s posljedicama klimatskih promjena i sprečavati daljnje. Traženje učinkovitih mjera za borbu s posljedicama klimatskih promjena i sprečavanje daljnjih izazov je na koji će naša znanstvena zajednica sigurno znati odgovoriti konkretnim i inovativnim rješenjima.“ , rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović