Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Potpisana prva 32 ugovora o dodjeli EU sredstava za energetsku obnovu višestambenih zgrada

11.07.2017. U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja danas je održana konferencija za medije povodom potpisivanja prva 32 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu poziva 'Energetska obnova višestambenih zgrada'.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja danas je održana konferencija za medije ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Predraga Štomara i v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomira Majdandžića u povodu potpisivanja prvih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu poziva 'Energetska obnova višestambenih zgrada'. Riječ je o 32 ugovora kojima će se bespovratno dodijeliti preko 66 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
 
Ministar Štromar je, prezentirajući rezultate Poziva, naglasio da je iznos ukupne investicije preko milijardu kuna, a više od 560 milijuna kuna čine bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Dodao je da je zaprimljeno ukupno 649 prijava, od kojih je kriterije poziva zadovoljilo njih 596, kojima će biti dostavljeni Ugovori o sufinanciranju.
  
Ljubomir Majdandžić, v.d. direktor Fonda, istaknuo je da prolaznost projektnih prijedloga iznosi visokih 92%: "Ovako velika prolaznost u velikoj mjeri je rezultat uloge Fonda kao tehničke pomoći koja je bila na raspolaganju prijaviteljima prilikom pripreme projektnih prijedloga. Procedura prijave i dodjele sredstava drugačija je s obzirom da se radi o EU sufinanciranju, stoga smo poklanjali pozornost svim detaljima i zajedno s prijaviteljima ostvarili odličan rezultat. Sada kreće period od 18 mjeseci u kojima se ti projekti trebaju i realizirati idostići planirane uštede, a na zadovoljstvo svih suvlasnika." istaknuo je.  
  
Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja 17. listopada 2016. godine otvorilo je poziv na dostavu projektnih prijedloga 'Energetska obnova višestambenih zgrada' koji je zatvoren za prijave 31. siječnja 2017. godine. Svrha Poziva je bila poticanje provedbe mjera energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje kroz integrirani pristup.

U okviru ovog Poziva iz EFRR-a su inicijalno predviđena bespovratna sredstva ukupne vrijednosti 152.000.000 kuna, koja su nakon odobrenja Upravljačkog tijela povećana kako bi se mogle sufinancirati sve prijave koje su zadovoljile kriterije prihvatljivosti u ukupnom iznosu od  oko 560 milijuna kuna. 

 

  • Izvor: mgipu.hr
  • Izvor: mgipu.hr