Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Potpisani ugovori za energetsku obnovu sedam škola Sisačko-moslavačke županije

20.10.2017. Sedam škola s područja Sisačko-moslavačke županije obnovit će svoje objekte zahvaljujući sredstvima iz EU fondova, a ugovore o sufinanciranju istih potpisali su danas direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i župan Ivo Žinić. Za radove na energetskoj obnovi škola u Novskoj, Glini, Topuskom, Lipovljanima, Gvozdu, Gori i Sunji, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija osigurano je 20,1 milijun kuna.

„Ove projekte zajednički provode Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Fond i Sisačko-moslavačka županija. Ukupno je prema rezultatima poziva za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u odgojno-obrazovnim  ustanovama prihvaćeno 223 projekta za koje je odobreno 348 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Fond je jedinicama regionalne i lokalne samouprave pomagao u pripremi dokumentacije, što je bio zahtjevan posao, no to se u konačnici pokazalo kao odličan model koji je rezultirao s 96% prolaznošću“, istaknuo je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Energetska obnova ovih zgrada izuzetno je važna, jer će podići razinu kvalitete boravka djece i mladih u prostorijama odgoja i obrazovanja, ali i direktno utjecati na smanjenje potrošnje energije, onečišćenja okoliša. „S obzirom da su škole mjesta gdje učenici provode veliki dio dana bitno je uzeti u obzir i aspekt zdravih zgrada koje nastaju kvalitetnom energetskom obnovom“, rekao je župan Žinić.

Direktor Fonda, Ponoš na kraju je podsjetio da je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja provelo javno savjetovanje za predstojeći javni poziv za energetska obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora vrijedan 380 milijuna kuna te da očekuje da Sisačko-moslavačka županija i dalje bude aktivna u kandidiranju svojih projekata. 

 

  • Potpisivanje ugovora za energetsku obnovu škola