Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Prva gimnazija u Zagrebu dobila Zelenu knjižnicu

17.11.2015. Profesori i učenici Prve gimnazije u zagrebačkim Utrinama dobili su Zelenu knjižnicu energetske učinkovitosti koju je, zajedno s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, otvorila ravnateljica gimnazije Dunja Marušić Brezetić.

 „U Zelenoj knjižnici ima raznolikih publikacija od onih za malene do ozbiljnijih i stručnih. Što prije usvojimo zdrave navike i način razmišljanja lakše ćemo se prikloniti onome što jest naša budućnost - racionalno gospodarenje energijom i pravilno postupanje s otpadom. Ove informacije i korisni savjeti pomažu da osvijestimo sve što već vjerojatno znamo, ali nas treba češće podsjećati kako bismo razvili zdravije i korisnije navike.“ - izjavila je ravnateljica Marušić Brezetić danas na otvorenju Zelene knjižnice.

„Priručnici i radne knjige Zelene knjižnice korisni su u stjecanju novih te u proširivanju postojećih znanja iz područja energetske učinkovitosti i namijenjeni su građanima, stručnjacima, studentima, učenicima, profesorima, svima koje ovo područje zanima. Svako može pronaći odgovarajuću publikaciju za sebe, pa čak i djeca kojoj smo namijenili dvije slikovnice i animirani film s ciljem usvajanja navika kako učinkovito koristiti energiju i pravilno postupati s otpadom još od najranije dobi. Cilj nam je knjižnice redovito osvježavati novim sadržajima kako bi bile relevantan izvor informacija.“
- pojasnila je načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu, Vesna Bukarica.

Zelena knjižnica Prve gimnazije je osamnaesta po redu takva knjižnica u Hrvatskoj. Veliki dio publikacija koje čine Zelenu knjižnicu nastao je kroz osam godina trajanja projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj. Nakon završetka projekta Fond je nastavio s razvijanjem novih sadržaja kroz preuzete informativno-edukativnih aktivnosti.