Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Razmjena iskustava s Republikom Korejom

23.10.2019. U Zagrebu je danas u suradnji Fonda i Korea Business Centra održan seminar o Gospodarenju otpadom u Republici Koreji. Događanje je okupilo predstavnike županija, gradova i općina, direktore i predstavnike CGO kao i komunalnih i ostalih tvrtki zainteresiranih za ovu tematiku.

U Zagrebu je danas u suradnji Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i Korea Business Centra (KOTRA) održan seminar o Gospodarenju otpadom u Republici Koreji.

Događanje je okupilo predstavnike županija, gradova i općina, direktore i predstavnike centara za gospodarenje otpadom te predstavnike komunalnih i ostalih tvrtki zainteresiranih za ovu tematiku. Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain u svom je pozdravnom obraćanju istaknula kako je Hrvatska, kao i ostale članice EU zacrtala vrlo ozbiljne ciljeve kad je u pitanju zaštita okoliša, prije svega kroz cirkularnu ekonomiju i održivo gospodarenje otpadom. „EU želi biti predvodnik u borbi za sprječavanje klimatskih promjena i mi želimo tome dati svoj doprinos. U tom smislu, korejska iskustva nam sigurno mogu biti od pomoći, kako bismo za dobre i učinkovite ideje u konačnici pronaći način kako ih primijeniti i u Hrvatskoj.“

Dobrodošlicu partnerima i uzvanicima seminara poželjeli su i Veleposlanik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Dong-chan Kim te državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike, gospodin Mile Horvat.

U sklopu seminara dat je pregled cjelokupnog sustava gospodarenja otpada u Republici Koreji te uvid u pripadajući zakonodavni okvir koji se tiče gospodarenja otpadom. In-Ok Kang, predsjednica uprave HOJE organizacije, pojasnila je sve komponente sustava, istaknuvši otpad od hrane kao jedan od najvažnijih izazova u problematici gospodarenja otpadom. Sudionike je upoznala s regulativom vezanom upravo za otpad od hrane i za njegovo pravilno odvajanje, a koja je omogućila Republici Koreji da postane vodeća sila na području gospodarenja otpadom.

Nakon seminara, svi zainteresirani sudionici imali su prilike i osobno razmijeniti iskustva s kolegama iz Koreje.