Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Reciklažno dvorište u Velikoj Ludini započelo s radom

05.03.2019. Građani Velike Ludine dio svog otpada moći će predati u novoizgrađeno reciklažno dvorište koje je danas službeno započelo s radom. Investicija je to vrijedna 2,3 milijuna kuna, od kojih je 85% sredstava osigurano iz fondova Europske unije.

Građani Velike Ludine dio svog otpada moći će predati u novoizgrađeno reciklažno dvorište koje je danas službeno započelo s radom. Investicija je to vrijedna 2,3 milijuna kuna, od kojih je 85% sredstava osigurano iz fondova Europske unije. „Kontinuirano unaprjeđenje uspostavljanja potrebne infrastrukture za gospodarenje otpadom od iznimne je važnosti za čitavu državu“, komentirao je ovom prigodom direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Reciklažno dvorište se prostire na 3815 četvornih metara i sastoji se od 24 spremnika za odvojeno prikupljanje i privremeno skladištenje otpada. Izgrađen je i sustav odvodnje te nova rasvjeta, a kako bi se osigurao kvalitetniji pristup, ove godine je u planu i izgradnja nove pristupne ceste.

„Uz sustav zbrinjavanja otpada na području Kutine, Popovače i Ludine, koji obavljamo preko našeg zajedničkog komunalnog poduzeća Eko Moslavine, te uz razvrstavanje otpada na kućnom pragu, sada ćemo imati i mogućnost da ovdje u reciklažnom dvorištu, na kvalitetan način, zbrinemo još 35 frakcija različitog otpada. Iza njega je zemljište na kojem planiramo izgraditi i dio za odlaganje krupnog građevinskog otpada, a sve kako bi spriječili nastajanja divljih odlagališta“, kazao je Pavlović.

Direktor Fonda Dubravko Ponoš je istaknuo kako je projekt, od same pripreme do krajnje realizacije, odrađen besprijekorno. Zasluga je to Općine, ali i županijske Razvojne agencije SIMORA-e, jer je dobra pripremljenost projekta iznimno važna. Ono što je također važno, prema Ponoševim riječima, je i kontinuirana edukacija građana koje treba poticati i motivirati da pravilno koriste dostupnu komunalnu infrastrukturu.

I sisačko – moslavački župan Ivo Žinić čestitao je svima na uspješnoj provedbi projekta. „Ovo je jedno od prvih reciklažnih dvorišta na području naše županije. Naime, imamo za sad slično reciklažno dvorište u općini Lipovljani i u gradu Popovači. Ovo je treći takav projekt sufinanciran iz EU fondova. On je iznimno važan za očuvanje prirode i okoliša, ali i za edukaciju, da naučimo naše stanovnike na koji način da otpad, koji nastaje u svakoj kući i u svakom gospodarstvu, razvrstavaju i ponovo vrate u proizvodnju kao sirovinu.“, kazao je Žinić.