Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Varaždinske škole kreću s energetskom obnovom

18.09.2017. Predstavnici Fonda danas su sudjelovali na uvodnoj konferenciji projekta energetskih obnova varaždinskih škola održanoj u skupštinskoj dvorani Županijske palače. Riječ je o projektima obnove vrijednima više od 9 milijuna kuna, koji obuhvaćaju tri varaždinske škole: srednju školu Novi Marof i osnovne škole Veliki Bukovec i Franje Serta Bednja.

Varaždinska županija je projekte prijavila na Poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja za sufinanciranje energetske obnove odgojno-obrazovnih ustanova, a projekti su pripremljeni u suradnji s timom Fondovom Sektora za energetsku učinkovitost, koji je imao ulogu partnera na projektu.

„Specifičnost ovog programa je dvojaka uloga Fonda – naš tim ima ulogu partnera na projektu u sklopu čega smo pomagali korisnicima u pripremi projekata i dokumentacije, a bit ćemo na raspolaganju za savjetovanje i oko daljnjih koraka provedbe. S druge strane, Posredničko tijelo razine 2 u Fondu se bavi evaluacijom i praćenjem realizacije projekata za koje su odobrena sredstva.“ pojasnio je Branislav Hartman, voditelj tima za energetsku obnovu odgojno-obrazovnih ustanova u Fondu.

Naime, javni poziv je bio otvoren od 22. studenog 2016. do 20 veljače 2017. i tijekom tog razdoblja je Sektor za energetsku učinkovitost ukupno na pregled zaprimio gotovo 300 projektnih prijedloga. „S više od 230 prijavitelja koji zadovoljavaju uvjete Poziva, potpisan je Sporazum o partnerstvu te izdana Izjava partnera, kojom je potvrđena njihova spremnost za prijavu.“ rekao je Hartman, dodavši da su u konačnici Kriterije prihvatljivosti Poziva zadovoljile čak 223 prijave. Očekuje se da će svi korisnici do kraja listopada dobiti i Ugovore o sufinanciranju, nakon čega imaju rok od 18 mjeseci za realizaciju energetske obnove.

Za projekte obnove ovih triju škola vrijedne gotovo 9,5 milijuna kuna, odobreno je 4,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostatak potrebnog iznosa, odnosno 47% osigurala je Varaždinska županija. „Ugovori su potpisani i u tijeku je javna nabava. Riječ je o kompletnoj obnovi zgrada- toplinska izolacija, obnovljivi izvori energije, unutarnja i vanjska stolarija, dakle sve ono što će u konačnici dovesti do maksimalne uštede energije.“ rekao je na konferenciji zamjenik župana Tomislav Paljak, dodavši kako mu je drago da su sve ostale faze dovršene te sada ostaje samo realizacija. 

Energetsku obnovu komentirao je i Miroslav Huđek, pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport koji je rekao kako je energetska učinkovitost bitna jer se njome smanjuju troškovi poslovanja, da bi imali što više novaca za neke druge projekte u školstvu. 

Inače, očekuje se da će svi korisnici sredstava za energetsku obnovu zgrada u kojima se obavlja djelatnost odgoja i obrazovanja Ugovore o sufinanciranju dobiti do kraja listopada, nakon čega imaju rok od 18 mjeseci za realizaciju prijavljenih projekata.

  • Izvor: evarazdin.hr
  • Izvor: evarazdin.hr