Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Za energetsku obnovu zgrada Fond očekuje 10 prijava iz Slavonskog Broda

24.01.2017. Još sedam dana preostalo je za prijavu na Javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Iako je inicijalno bio predviđen do 16. siječnja Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je zbog velikog interesa odlučilo produžiti rok prijave do 31-og ovog mjeseca.

Međutim do zadnjeg trena nisu čekali u Slavonskom Brodu te su danas Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavnici tvrtke „Đuro Đaković stan“ dostavili projektnu dokumentaciju za obnovu 9 zgrada. Uglavnom se radi o manjim zgradama koje imaju do najviše 35 stanova, a ukupne investicije po pojedinom projektu se kreću u rasponu od 300 tisuća pa do 1,2 milijuna kuna.

„Dobili smo izjave o spremnosti za 8 projektnih prijedloga koji su nakon završene kontrole Fondovog Sektora za energetsku učinkovitost i službeno predane na natječaj. Jedan projekt trebamo još malo doraditi, no i on će biti spreman i predan ovaj tjedan“, rekao je direktor Đuro Đaković stana Antun Bogović. Istaknuo je da su sa predstavnicima stanara i svim suvlasnicima ovih zgrada obavljeni sastanci kako bi im objasnili koje su prednosti energetske obnove te kako nakon završetka radova mogu očekivati i velike uštede toplinske energije. „Posebno motivirajuća je bila radionica koju su u Slavonskom Brodu održali predstavnici Fonda i Ministarstva graditeljstva, a na kojoj su svim zainteresiranima detaljno pojašnjeni uvjeti i procedure natječaja. Kako je ovo prvi put da se ovakvi projekti sufinanciraju iz EU fondova u početku se natječajna dokumentacija činila dosta kompliciranom, no kroz svakodnevnu komunikaciju s djelatnicima Fonda te pojašnjenjima i uputama koje smo od njih dobivali s pripremom projekata u konačnici i nismo imali puno problema.“, objašnjava Bogović.

„U konačnici očekujemo da će 10 zgrada koje se nalaze u Slavonskom Brodu biti prijavljene na ovaj javni poziv. Cilj nam je zajedno s upraviteljima i predstavnicima stanara pripremiti što  kvalitetnije projekte koji imaju šansu dobiti traženo sufinanciranje iz EU fondova.“, ističe Mladen Ilijević voditelj tima za energetsku obnovu zgrada. Međutim, upozorava da je ostalo još malo vremena jer javni poziv traje do 31. siječnja pa svim potencijalni prijaviteljima sugerira da projekte sto prije dorade i dostave na finalni pregled. 

 

  • Višestambena zgrada za energetsku obnovu_slika 1
  • Višestambena zgrada za energetsku obnovu_slika 2