Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Zelenu povelju Fonda osvojila Osnovna škola Velika Pisanica

24.11.2017. U sklopu HRT-ove tradicionalne dodjele nagrada najljepšim školskim vrtovima direktor Dubravko Ponoš dodijelio je Zelenu povelju Fonda Osnovnoj školi Velika Pisanica. „Fond već treću godinu dodjeljuje posebnu nagradu Zelenu povelju, odgojno-obrazovnoj ustanovi koja nastavne sadržaje o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti, implementira u svoj redovni nastavni plan i program. Smatramo iznimno bitnim djecu od malih nogu educirati o važnosti očuvanja okoliša te im osvijestiti kako svakodnevnim ponašanjem mogu živjeti u skladu s prirodom.“, istaknuo je Ponoš prigodom dodjele nagrade ravnateljici škole Ivani Haić.

Osnovna škola Velika Pisanica zadnjih desetak godina sustavno radi na modernizaciji školskog prostora, te provodi razne ekološko - edukativne projekte. Rekonstrukcijom zgrade škole, modernizacijom kotlovnice i uvođenjem regulacije temperature škola bilježi velike uštede energije. Uz to, škola provodi čitav niz projektnih aktivnosti vezanih za odvojeno prikupljanje otpada, te je kroz projekt „Platno in, plastika out“ stanovnicima Općine Velika Pisanica za 10 vrećica koje su donijeli u školi dodijeljena 1 platnena vrećica. U holu škole je osmišljen „EE zid u EE školi“ s tematikom štednje energije.

Inače, Zlatnu povelju Hrvatske radiotelevizije za pobjednički školski vrt osvojila je Osnovna škola Milana Langa iz Bregane, dok je nagradu za najljepši vrtić dobio vrtić Radost iz Jastrebarskoga.

Nagradu za najljepšu učionicu na otvorenome, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dobila je Osnovna škola Bartola Kašića iz Vinkovaca, a nagrada Ministarstva poljoprivrede za tradicijski uzgoj otišla je u srednju školu u Ludbregu. Dodijeljena je i nagrada za najljepšu područnu školu, a ove je godine to Osnovna škola Petar Zrinski u Čabru – Područna škola Plešce.

U projektu Najljepši školski vrtovi sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastita krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima.

„Najljepši školski vrtovi lijepa su i uspješna priča koju Hrvatska radiotelevizija priča već godinama, a svi koji su danas bili s nama mogli su osjetiti tu radost i pozitivnu energiju koju širimo projektom. Svega toga ne bi bilo bez naših učitelja, nastavnika, profesora, odgajatelja i, naravno, djece, te im zato svima zahvaljujem što su ove sezone bili s nama. Nadam se da ćemo se iduće godine vidjeti u još većemu broju, a pozivam i sve donatore da nam se jave jer tako je lijepo dijeliti sreću i vidjeti osmijeh na licu djeteta koje otkriva prirodu u prirodi, a ne na računalu ili u videoigrici“, ističe voditeljica projekta, dugogodišnja novinarka i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji Đurđica Čočić.

Odluku o pobjednicima donijeli su članovi stručnoga povjerenstva: Tamara Rehak Biondić iz Hrvatskoga centra za hranu, selo i poljoprivredu – Hrvatski centar za bilje, krajobrazna arhitektica Astrid Horvat iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vesna Cetin Krnjević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te autorica projekta Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj koji je prije 23 godine i krenuo iz emisije Hrvatskoga radija (HRT – HR) Slušaj kako zemlja diše Lidija Komes.

Projekt Najljepši školski vrtovi 2005. godine dobio je nagradu Europskoga saveza novinara za jedinstveni ekološko-obrazovni pristup mladima.

U nastavku se nalazi Zelena povelja Fonda i fotografije s dodjele nagrada najljepšim školskim vrtovima:

 

 

  • Dodjela nagrada "Najljepši školski Vrtovi"_HRT
  • Dodjela nagrada "Najljepši školski Vrtovi"_HRT
  • Dodjela nagrada "Najljepši školski Vrtovi"_HRT
  • Dodjela nagrada "Najljepši školski Vrtovi"_HRT
  • Dodjela nagrada "Najljepši školski Vrtovi"_HRT