Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

20-ak zgrada s područja Vukovarsko-srijemske županije planira energetsku obnovu

24.01.2017. U Fond odnosno Sektor za energetsku učinkovitost na pregled su pristigla čak 624 projektna prijedloga energetske obnove višestambenih zgrada ukupno vrijedna više od milijardu kuna. Zahtjeve za sufinanciranje je jučer dostavio i vinkovački upravitelj Gradsko gospodarstvo d.o.o., koji je tom prilikom predao projektne prijedloge za energetsku obnovu 12 zgrada, a sufinanciranju se nadaju i suvlasnici 6 zgrada iz Vukovara te 3 zgrade iz Županje.

Još je tjedan dana preostao do zatvaranja Javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada kojeg je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja raspisalo u listopadu prošle godine. Zbog velikog interesa građana, rok za zatvaranje poziva je sa 16. siječnja produžen na 31. siječnja, što je omogućilo prijavu još većeg broja zgrada.

U Fond za zaštitu okoliša odnosno njihov Sektor za energetsku učinkovitost, koji u ovom pozivu ima ulogu tehničke pomoći, na pregled su pristigla čak 624 projektna prijedloga ukupno vrijedna više od milijardu kuna. Stručnjaci Sektora su u protekla tri mjeseca bili na raspolaganju svim upraviteljima zgrada i predstavnicima stanara kako bi im pomogli u pripremi dokumentacije odnosno prijave na poziv, a korisnicima će biti dostupni i u kasnijoj provedbi odobrenih projekata. Pregledani su svi detalji u prijavama, od projekata pa sve do popisa suvlasnika i potrebnih suglasnosti, dokaza legalnosti i slično, a osim pregleda dokumentacije i uputa za ispravke i dopune, prijaviteljima se pomaže i oko uvezivanja i pakiranja, kako bi se izbjegli propusti administrativne prirode.

Potencijalni korisnici sredstava koji su prema uputama Sektora pripremili kompletnu dokumentaciju od Fonda su dobili i Izjave o spremnosti projektnih prijedloga. Točnije, 254 zgrade imaju spremne prijave i jedino što im preostaje jest svoje prijedloge i službeno predati, u čemu ćemo im također pomoći.“, izjavio je Mladen Ilijević, voditelj Fondovog tima za energetsku obnovu zgrada. „Veseli nas veliki interes građana za energetsku obnovu i drago nam je što imamo priliku pomoći građanima da se u što većoj mjeri iskoriste sredstva koja imamo na raspolaganju u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ do 2020. godine.“ Tom prilikom je najavio i da će Fond za sve prijavitelje i dalje raditi vikendom, a 31. siječnja će radno vrijeme produžiti do 23:59 sati, odnosno do samog službenog zatvaranja poziva.

Zahtjeve za sufinanciranje je jučer Fondu donio i vinkovački upravitelj Gradsko gospodarstvo d.o.o. Vinkovci, koji je tom prilikom predao projektne prijedloge za energetsku obnovu 12 zgrada. „Uz pomoć nacionalnih sredstava odnosno 40% sufinanciranja smo dosad već obnovili 21 ulaz pod našim upravljanjem, a ukupno ih imamo gotovo 250.“ rekao je Tomislav Borković, direktor. „Novi natječaj je kompleksniji, međutim nudi sufinanciranje od 60%, što smatramo značajnim poboljšanjem. Također, puno znači i pomoć kolega iz Fonda koji su nam pomogli u svakom koraku prijave.“ zaključio je. „Naši suvlasnici čije zgrade su već obnovljene su izrazito zadovoljni uštedama i ugodnošću življenja, što je sigurno potaklo i veliki interes ostalih sugrađana. U cijelu priču su uključeni i povoljniji uvjeti kreditiranja, a ne smijemo zanemariti ni pozitivan utjecaj koji ovi projekti imaju na lokalno gospodarstvo s obzirom da zapošljavaju kako projektantske tvrtke, tako i veliki broj tvrtki građevinskog sektora. Sada smo predali zahtjeve za bespovratna sredstva u razini oko 7 milijuna kuna, a možemo reći kako u Vinkovcima itekako ima interesa za ovakve projekte i nadamo se kako će i oni doći na red već u sljedećem krugu natječaja.“ rekla je Zorica Mihaljević iz Gradskog gospodarstva, koja je radila na pripremi prijavljenih projekata.

60%-tnom sufinanciranju za svoje zgrade se nadaju i suvlasnici 6 zgrada iz Vukovara pod upravljanjem tvrtke Tehnostan te 3 zgrade iz Županje upravitelja Stanobiro, koji ih planiraju službeno predati u Fond tijekom sljedećeg tjedna.

Iz Fondovog sektora za energetsku učinkovitost apeliraju na sve prijavitelje da što prije kompletiranu dokumentaciju donesu na finalni pregled kako bi dobili Izjavu o spremnosti projektnog prijedloga te iste mogli i službeno predati Posredničkom tijelu razine 2 na daljnju evaluaciju radi odobrenja sredstava.