Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice uskoro u novome sjaju

21.05.2020. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice veliko je gradilište te se uskoro očekuje potpuno novi izgled same bolnice. U tijeku je energetska obnova još pet bolničkih zgrada vrijedna oko 42,2 milijuna kuna, od kojih je iz EU fondova osigurano 21,5 milijuna kuna.

Tom prigodom je danas održana i uvodna konferencija projekta na kojoj je uz varaždinskog župana Radimira Čačića te ravnatelja bolnice Denisa Kovačića sudjelovala i zamjenica direktora Fonda Alenka Košiša Čičin Šain.

Rekonstrukcija je predviđena za pet bolničkih zgrada, skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj. Riječ je o 51.000 četvornih metara bolničkog kompleksa u kojima ima ukupno 450 soba. U sklopu projekta obnove predviđeni su opsežni građevinsko-obrtnički, strojarski i elektrotehnički zahvati. Obnovit će se toplinska ovojnica, zamijeniti vanjska stolarija, a ugraditi će se i nova energetski visokoučinkovita unutarnja LED rasvjeta, integrirana sunčana elektrana te novo dizalo.

Župan Čačić  podsjetio je da je ovaj projekt dio sveobuhvatne obnove Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama  u kojoj se trenutno provode EU projekti vrijedni gotovo 240 milijuna kuna, od čega se oko 130 milijuna kuna odnosi na projekte energetske obnove. “Očekujemo smanjenje primarne potrošnje energije za 49,79% godišnje potrošnje toplinske energije iz lokalnih izvora, a time će se osigurati smanjenje emisije CO2 za 50,20% “, zaključio je župan te rekao kako su svi EU projekti Varaždinske županije vrijedni 823,8 milijuna kuna.

Zamjenica direktora Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Alenka Košiša Čičin-Šain rekla je okupljenima kako Varaždinska županija prednjači u povlačenju novca iz EU fondova. “Energetska obnova Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju predstavlja najveći projekt energetske obnove javnih zgrada u Hrvatskoj, stoga moram reći kako Varaždinska  županija silovito koristi sve mogućnosti EU financiranja. Mogu istaknuti kako je Varaždinska županija odličan partner Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je posredničko tijelo razine 2 za sve ove energetske projekte. Imamo proaktivnu i konstruktivnu suradnju, sigurna sam da će tako biti i dalje”, rekla je  zamjenica Košiša Čičin-Šain.