Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

Novosti

Delegacija predstavnika kosovskih institucija posjetila Fond

16.11.2017. U sklopu studijskog putovanja, predstavnici GIZ-ovog projekta „Kosovo Energy Efficiency Project (KEEP)“ danas su posjetili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U sklopu studijskog putovanja, predstavnici GIZ-ovog projekta „Kosovo Energy Efficiency Project (KEEP)“ danas su posjetili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. „Fond je prepoznat kao ključna hrvatska institucija za poticanje projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. U želji da što više naučimo iz vašeg iskustva, posebno o energetskim pregledima i certifikatima, organizirali smo studijski posjet kosovske delegacije Fondu“- rekao je stručnjak iz područja energetske učinkovitosti Nexhat Jashari.

„Fond provodi korisne i vrijedne projekte, a kao zemlja koja je vodeća u regiji kad je riječ o ovakvim projektima želimo svoje znanje i iskustvo podijeliti i s drugima. U tom smislu vam stojimo na raspolaganju i drago nam je što ste prepoznali naš rad i projekte na koje smo ponosni." pozdravio je sudionike sastanka direktor Fonda Dubravko Ponoš.

„Fond je osnovan krajem 2003. godine kao izvanproračunska institucija s ciljem sufinanciranja projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, Fond je stekao dvojaku ulogu, s jedne strane kao pružatelj tehničke pomoći zainteresiranima za projekte energetske obnove privatnih i javnih zgrada, a s druge strane kao Posredničko tijelo razine 2, evaluacijsko tijelo za navedene projekte“ – pojasnila je voditeljica službe u Fondu Irena Dubravec.

Također su predstavljeni programi sufinanciranja koje nudi Fond te postignuti rezultat. Delegaciji Kosova predstavljeni su svi programi Fonda, a naglasak je stavljen na područje koje je najviše zanimalo posjetitelje, a to su energetski pregled građevine i energetsko certificiranje zgrade. Trenutno važeći propisi u gradnji u Republici Hrvatskoj podrazumijevaju kako novogradnja treba minimalno biti energetskog razreda C, dok se većina zgrada građenih prije 90-tih godina može klasificirati u razred E.