Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Direktor Fonda i ministar posjetili tvornicu obuće Ivančica i obitelj Šincek

21.07.2015. Direktor Fonda Sven Müller i ministar Zmajlović i danas su posjetili tvornicu obuće Ivančica u kojoj se provodi projekt povećanja energetske učinkovitosti uz sufinanciranje Fonda te Boženu Šincek i njenu obitelj koja je tom prilikom dobila Odluku o sufinanciranju energetske obnove kuće.

"Sufinanciranjem obnove obiteljskih kuća za koje smo ove godine zaprimili gotovo 12.000 zahtjeva, višestambenih zgrada, kao i objekata poslovnog sektora, ostvarujemo naše glavne ciljeve - čuvamo okoliš, smanjujemo potrošnju energije što znači i manje troškove režija, a istovremeno snažno  potičemo gospodarstvo. To su poslovi za domaće građevinske tvrtke i obrtnike angažirane na obnovama fasada, postavljanju stolarije ili solara, kao i za proizvođače opreme. Time stvaramo preduvjete za nova zelena radna mjesta kojih smo već u ovom mandatu stvorili 11.000“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Ivancu.

Ministar Zmajlović i direktor Fonda Sven Müller danas su posjetili tvornicu obuće Ivančica u kojoj se provodi projekt povećanja energetske učinkovitosti uz sufinanciranje Fonda te Boženu Šincek i njenu obitelj koja je tom prilikom dobila Odluku o sufinanciranju energetske obnove kuće.

Tvornica obuće Ivančica d.d. jedan je od primjera kako mjerama energetske učinkovitosti unaprijediti proizvodnju. Ukupna vrijednost investicije je 2,4 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i prirode sufinancira je sa 900.000 kuna. Projekt obuhvaća zamjenu stolarije na centralnom pogonu, rekonstrukciju krovišta, uvođenje štedljive LED rasvjete i postavljanje solara. Time će se ostvariti godišnje uštede na energiji od 36,5%, odnosno 235.000 kuna.

„Gotovo smo u potpunosti dovršili radove na krovištu, toplinsku izolaciju, zamjenu rasvjete u pogonu. Išli smo na LED rasvjetu. Također, postavili smo solarne panele. Prema proračunima i onom što nam se sad već sada pokazuje kroz račune, povrat investicije uz poticaje Fonda biti će za 4 do 5 godina. Već bilježimo uštede u potrošnji plina i električne energije“ – rekla je direktorica Nada Zver.

"Samo u ovoj godini smo za sufinanciranje projekta poslovnog sektora osigurali 150 milijuna kuna, s sufinanciraju se i programi namijenjeni direktno građanima. Naši ovogodišnji rezultati zorno pokazuju kako su građani prepoznali koristi energetske učinkovitosti. Primjerice, u manje od dva i pol mjeseca trajanja javnog poziva smo zaprimili smo 11.851 zahtjev za sufinanciranje energetske obnove kuća. Do sad je već odobreno sufinanciranje 2.498 kuća, više nego cijele prošle godine. Ukupna vrijednost radova je oko 185 milijuna kuna, od čega udio sufinanciranja Fonda iznosi oko 123 milijuna kuna." rekao je direktor Fonda, istaknuvši i kako prosječno sufinanciranje po kući iznosi oko 50.000 kuna dok je lani bilo 26.000.

Povećanje sufinanciranja rezultat je činjenice da se ove godine može prijaviti više mjera, kao i da je većina zahtjeva pristigla od građana sa područja posebne državne skrbi, kojima je to i najpotrebnije, te stoga sufinanciranje iznosi 80%.

Kuća obitelji Šincek u Ivancu jedna je od njih 2.498 za koje su već odobreni bespovratni državni poticaji za obnovu te im je ministar Zmajlović danas uručio ugovor o sufinanciranju. Obitelj Šincek će toplinski zaštititi fasadu, za što će od Fonda dobiti 30.000 kuna bespovratnih sredstava, odnosno 40% iznosa.

„Rezultati javnog poziva pokazuju da smo pogodili kada smo pojednostavili proceduru i građanima maksimalno olakšali dobivanje poticaja. Želimo svim našim građanima omogućiti da žive kvalitetnije i plaćaju manje i zato ćemo s ovim programima nastaviti i u narednim godinama.“ – najavio je ministar Zmajlović.