Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Direktor Fonda imenovan Ambasadorom Advancing net zero kampanje u Hrvatskoj

20.09.2018. Direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, g. Dubravku Ponošu, dodijeljeno je priznanje kojim se imenuje Ambasadorom Advancing net zero kampanje u Hrvatskoj, od strane Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

„Advancing Net Zero“ (ANZ) međunarodna kampanja Svjetskog Savjeta za zelenu gradnju (World Green Building Council), postavlja izazov pred tvrtke, gradove, države i regije da do 2030. dosegnu neto nulte emisije CO2 u svojim portfeljima zgrada i zagovara da sve građevine budu neto nulte potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova do 2050. godine. Postavljanjem ambicioznih “apsolutnih” ciljeva, ovom kampanjom nastoji se maksimalno povećati nastojanja za ograničavanje globalnog zagrijavanja na manje od 1,5˚C, drastično smanjujući operativne emisije stakleničkih plinova koje stvara sektor zgradarstva.

Fond kao institucija ima ključnu ulogu u provedbi nacionalnih strategija zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, a ujedno ima dvojaku ulogu u sustavu EU financiranja: kao provedbeno tijelo razine 2, ali i tehnička pomoć prijaviteljima.

„Zbog niza uspješnih projekata i programa koje smo proveli, odnosno provodimo, primjer smo u regiji, ali i šire. Istina je da smo često pozvani na razna stručna događanja, što nam govori da nas i međunarodne institucije prepoznaju kao relevantnog sugovornika. To nam otvara brojne mogućnosti za razmjenu informacija i iskustava s kolegama koje zatim možemo implementirati i u naše programe i način rada“, rekao je Ponoš o međunarodnim iskustvima Fonda.