Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Direktor Fonda na obilježavanju prve godine rada ŽCGO Marišćine

15.03.2018. ŽCGO Marišćina, prvi izgrađeni centar za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, danas je obilježio prvu godišnjicu rada. Tom prilikom centar su, zajedno s predstavnicima Primorsko-goranske županije i grada Rijeke, obišli direktor Fonda Dubravko Ponoš te, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša Mile Horvat.

ŽCGO Marišćina, prvi izgrađeni centar za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj, koji je danas u punoj funkciji, obilježio je prvu godišnjicu rada. Tom prilikom su centar, zajedno s predstavnicima Primorsko-goranske županije i grada Rijeke, obišli direktor Fonda Dubravko Ponoš te državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mile Horvat.

"Sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj se počeo uspostavljati. Svi problemi i izazovi na koje se nailazilo pri izgradnji Mariščine su bili očekivani - jer kad si prvi onda je najteže.“ rekao je Ponoš. Podsjetio je kako je Fond je u njegovu izgradnju uložio 13,6 milijuna kuna, no da su stručne službe Fonda odradile veliki posao i u samoj pripremi dokumentacije za EU sufinanciranje, a stručna podrška je pružana i tijekom svih faza realizacije projekta. „Intenzivno se radi i na ostalim projektima centara za gospodarenje otpadom, a najdalje su u provedbi odmakli centri Biljane Donje u Zadarskoj i Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji. Ostali, primjerice Piškornica, Lećevica, Babina Gora i Lučino Razdolje su u završnoj fazi dorade pripremne dokumentacija kako bi se prijavili za EU sufinanciranje.“, rekao je Ponoš.

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mile Horvat je istaknuo kako Ministarstvo čini velike napore da sustigne zadane rokove u realizaciji vrlo ambicioznih planova vezanih uz otvaranje svih centara. „To nije nimalo lak, jednostavan niti jeftin posao. Prva karika u kružnom gospodarenju otpadom je primarna selekcija, a zadnja karika, obrada otpada i zbrinjavanje preostalog dijela komunalnog otpada koji se u tom nizu frakcija obradi u ovakvim centrima. Ovom tehnologijom to postaje proizvod koji više nije otpad i može se utržiti, dok se mehaničkom obradom dobije gorivo iz otpada. To je cilj tzv. kružne ekonomije“, kazao je Horvat.

Priliku da obiđu Centar i dobiju vrijedna iskustva iz prve ruke iskoristili su i članovi Grupacije centara za gospodarenje otpadom pred kojima je dug put izgradnje i uspostave sustava. „Iza nas je prva i uspješna godina dana rada. Centar je danas u punoj funkciji i u potpunosti je opravdao investiciju", rekao je predsjednik uprave Ekoplusa Josip Dedić, koji je tijekom obilaska objašnjavao prisutnima daljnje korake na unapređivanju rada centra.