Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Direktor Fonda obišao splitski Karepovac

19.10.2017. Povodom skorašnjeg početka radova na sanaciji odlagališta, direktor Fonda Dubravko Ponoš obišao je danas splitski Karepovac. Prisustvovao je potpisivanju ugovora za prvu fazu sanacije vrijednu 68 milijuna kuna, a kojeg su potpisali gradonačelnik Splita i predstavnik izvođača radova.

Povodom skorašnjeg početka radova na sanaciji odlagališta, direktor Fonda Dubravko Ponoš obišao je danas splitski Karepovac. „Ono što sam tamo zatekao teško da nekog može ostaviti ravnodušnim – gomile bačenog smeća, neugodan miris, opožareni dio kao podsjetnik na moguću ekološku katastrofu koja se ovo ljeto mogla dogoditi.“ izjavio je Ponoš.

Nakon toga je prisustvovao potpisivanju ugovora za prvu fazu sanacije vrijednu 68 milijuna kuna, a kojeg su potpisali gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i Arsen Zoran Tonšić u ime izvođača radova tvrtki Eurco i G.T. Trade.

„Troškovi prve faze sanacije su oko 68 milijuna kuna, a od toga će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odgurati 34 milijuna kuna te dodatnih još oko 4,5 milijuna kuna za otkup čestica koje su neophodne za realizaciju sanacije, rekao je Ponoš. U sklopu ove prve faze predviđena je izgradnja novih ploha s iskopom i premještanje postojećeg otpada uz izgradnju prateće infrastrukture: ophodna cesta za tešku mehanizaciju, trafostanica, hidrantska mreža s hidroforskom stanicom, crpna stanica sa odvodnjom procjednih voda, vanjska rasvjeta obodne prometnice, plato plinske stanice i obodni kanal s odvodnjom oborinskih voda.

Ponoš je istaknuo kako je početak sanacije odlagališta Karepovac ujedno i početak rješavanja višedesetljetnog sigurnosnog, ekološkog, ali i estetskog problema Splita što je iznimno važno za razvoj turizma na splitskom području. „Ovo je ogroman, strateški projekt, koji zahtjeva velika financijska sredstva, ali i međusobno dobru suradnju, razumijevanje i koordinaciju svih aktera koji su u njega uključeni.“, izjavio je Ponoš.

Grad Split, kao i gradovi i općine koji svoj otpad odlažu na Karepovcu, moraju osmisliti najadekvatniji način gospodarenja otpadom, koji uključuje sprečavanje nastanka otpada, kao i njegovo odvajanje na kućnom pragu. Ponoš je dodao kako je potrebna kontinuirana edukacija stanovništva, ali i razina komunalne usluge koja će biti dostupna i kvalitetna.

Gradonačelnik Krstulović Opara ocijenio je da je potpisivanje ugovora 'dobra vijest ne samo za Split'. "Ovim ugovorom mi konačno iskoračujemo u zajednicu europskih zemalja koje se civilizirano odnose prema okolišu", rekao je Krstulović-Opara.

Ugovor o sanaciji potpisan je u Klisu, gdje je održan sastanak splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana sa svim gradonačelnicima i načelnicima općina na podruju županije. Splitski gradonačelnik okupljenim kolegama poručio je kako je nužno zajedničko rješavanje problema odlagališta u toj županiji.