Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Do ljeta gotova sanacija omiških stijena

27.03.2018. Radovi na sanaciji omiških stijena vrijedni 35 milijuna kn bliže se kraju te se završno postavljanje čeličnih barijera na stijenama očekuje do ljeta. Direktor Fonda Dubravko Ponoš, obišao je završne radove zajedno sa Predragom Štromarom, potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva te gradonačelnikom Omiša Ivom Tomasovićem.

Nakon dvije godine radovi na sanaciji omiških stijena vrijedni 35 milijuna kuna bliže se kraju te se završno postavljanje čeličnih barijera na stijenama očekuje do ljeta. Cjelokupnu sanaciju financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je tijekom cijele provedbe sanacije bio na raspolaganju kao stručna pomoću gradu Omišu. Direktor Fonda Dubravko Ponoš, zajedno sa Predragom Štromarom, potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva i prostornoga uređenja te Ivom Tomasovićem, gradonačelnikom Omiša, obišao je završne radove na sanaciji te istaknuo kako će se ovim zahtjevnim projektom  očuvati jedinstvena stijenska masa i povećati sigurnost života u Omišu, ali ujedno i doprinijeti lokalnom gospodarstvu.

Riječ je o kompleksnom projektu koji je uključivao različite metode saniranja potencijalnih odrona stijenske mase i brojnu ekipu stručnjaka koja je na tome radila. Kao takav jedan je od rijetkih u svijetu jer se sanacija vrši iznad naseljenog područja, a građani koji žive na području ispod stijena u jednom su dijelu projekta morali i iseliti iz svojih domova. Omiške stijene prepoznatljiv su dio Omiša, njegova turistička atrakcija, ali na žalost i dugogodišnja opasnost za stanovništvo koje tu živi. Cilj sanacije je s jedne strane bio očuvanje krajobraza, ali istovremeno i sprječavanje potencijalne štete koju bi odroni mogli izazvati.

Direktor Ponoš je istaknuo kako je sada sigurnost za građane Omiša i njihove goste podignuta na višu razinu, te da, iako apsolutne sigurnosti nema, ona je daleko veća nego što je bila. Po završetku ovog dijela sanacije napravit će se analiza te će struka donijeti odluku o daljnjim koracima, a Fond će svakako nastaviti suradnju i s komunalnim poduzećem i sa gradom na projektima koji će dodatno unaprijediti izgled i ponudu grada, naravno sve u skladu s načelima održivog razvoja, dodao je Ponoš.

  • Izvor: Facebook stranica Grada Omiša
  • Izvor: Cropix
  • Izvor: Cropix