Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Dosad stiglo 3.500 prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća

13.06.2015. Peta po redu tribina za građane održana je u petak u Sesvetama, a sljedeće tribine će se održati 16.6. na Trešnjevci i 18.6. u Susedgradu. Za energetsku obnovu obiteljskih kuća vlada velik interes, do sada je pristiglo preko 3.500 zahtjeva, a sredstva su odobrena za više od 800 kuća.

„Za energetsku obnovu kuća građani mogu ostvariti poticaje od 40-80% visine ukupne investicije. U šest tjedana pristiglo je gotovo 3500 zahtjeva građana, a dosad smo odobrili 807 ugovora za obnovu kuća. Čitave prošle godine odobrili smo oko 1500 ugovora. Ove godine očekujemo znatno bolje rezultate jer smo izmijenili Program energetske obnove kuća i olakšali prijavnu proceduru. Za obnovu kuća mogu se javiti svi građani koji to žele. Lani to nije bilo moguće jer su obnovu kuća građanima omogućavali gradovi i općine.“ – izjavio je na sinoćnjoj tribini o projektima energetske učinkovitosti održanoj u Sesvetama ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Petu po redu tribinu za građane na području Zagreba organizirali su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Idući tjedan održat će se tribine na Trešnjevci (16.6.) i Susedgradu (18.6.), a više informacija građani mogu pronaći na web stranicama Ministarstva i Fonda.

Direktor Fonda Sven Müller istaknuo je da se na temelju dosad odobrenih ugovora vrijednost radova procjenjuje na 61 milijun kuna. "Najveći interes građani pokazuju za obnovom pročelja kuća i stolarije, a mogu se prijaviti i za ugradnju sustava obnovljivih izvora energije. Za energetsku obnovu doma građani mogu ostvariti uštede na troškovima grijanja i hlađenja od 30 do čak 60%".  dodao je Müller.

Razlog za veći interes građana za poticaje je pojednostavljena procedura za prijavu. Dovoljno je obaviti energetski pregled kuće kod ovlaštenog certifikatora, zatražiti ponudu izvođača radova te dokumentaciju poslati direktno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Lani je tek trećina gradova i općina uopće omogućila građanima sa svog područja da se jave na natječaj. Iako je osiguran novac za obnovu 6000 kuća, 2014. je potpisano samo1587 ugovora.

Za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Fond je osigurao 600 milijuna kuna što će omogućiti investicije vrijedne gotovo 1,5 milijardi kuna. Uz pozitivne učinke na okoliš ti projekti podižu kvalitetu života građana i potiču gospodarstvo. Poslove energetske obnove obavljaju hrvatski obrtnici i tvrtke, uglavnom lokalni, pa je učinak na gospodarstvo također vidljiv – čuvamo postojeća i omogućujemo otvaranja novih radnih mjesta.

VIŠE O PROGRAMU ENERGETSKE OBNOVE OBITELJSKIH KUĆA

Raspored tribina u ZG
PDF 229.27 kB