Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

Novosti

Dr.sc. Majdandžić na konferenciji i utrci solarnih automobila u Sisku

09.06.2017. V.d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić sudjelovao je u Sisku na konferenciji „Od inovacije do svjetskog tehnološkog proizvoda" na kojoj se raspravljalo o solarnim i električnim automobilima.

U sklopu konferencije održana su brojna stručna predavanja o proizvodnji solarnih modula i baterija, suvremenom ekološkom gradskom prijevozu, korištenju sustava komprimiranog zraka za povećanje efikasnosti hibridnih pogona te o solarnim automobilima.

„Korištenje što jeftinije i ekološki prihvatljivije energije za vozila pred proizvođače postavlja nove tehnološke izazove. Promet u ukupnoj energetskoj potrošnji ima udio od 30%, a u emisijama stakleničkih plinova u EU od oko 25%, od čega 71,3% generira cestovni promet. Upravo zato je nužno istaknuti i važnost čistijeg transporta odnosno energetske učinkovitosti u prometu te poticati korištenje učinkovitijih vozila, koja u većoj mjeri koriste obnovljive izvore energije te imaju smanjene emisije CO2.“, naglasio je Majdandžić koji je tom prilikom predstavio i CRO SOLAR automobil koji je konstruirao zajedno sa svojim studentima dok je predavao na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku.

Konferencija je bila uvod u 5. utrku solarnih automobila SOELA 2017, koju organizira Tehnička škola Sisak. U utrci su sudjelovali učenici 16 srednjih škola iz Hrvatske te dvije slovenske, a natjecao se i solarni automobil Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.