Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Društvo „Potrošač“ dobilo Zelenu knjižnicu

14.07.2015. Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske – Potrošač je u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otvorilo Zelenu knjižnicu energetske učinkovitosti. Knjižnica sadrži razne publikacije vezane uz temu energetske učinkovitosti, a potrošači ih mogu pogledati u Učionici energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske – Potrošač je u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otvorilo Zelenu knjižnicu energetske učinkovitosti. Knjižnicu potrošači mogu posjetiti u Učionici energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. „Cilj Zelene knjižnice je učiniti informacije o energetskoj učinkovitosti dostupne svim građanima. Istraživanja projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, u sklopu kojeg je i nastala većina publikacija Zelene knjižnice, pokazala su da je podizanjem svijesti o energetskoj učinkovitosti i promjenom ponašanja moguće postići uštede energije i do 10 posto. Stoga edukaciju građana smatramo jako važnom komponentom za dosezanje nacionalnih ciljeva ušteda energije. U ovoj smo godini za razne projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti u Fondu osigurali 600 milijuna kuna poticaja, od čega je dio bio dostupan i direktno građanima za projekte obnove zgrada, kuća, energetski učinkovite uređaje te vozila.“ rekla je Vesna Bukarica, načelnica Sektora u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Veliki dio publikacija koje čine Zelenu knjižnicu nastao je kroz osam godina provedbe projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, a dio ih je objavio Fond u sklopu nastavka informativno-edukativnih aktivnosti projekta. Knjižnice se planiraju redovito osvježavati i novim sadržajima, kako bi doista bile relevantni izvori informacija za sve one koje zanima energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije. Ilija Rkman, predsjednik Saveza „Potrošač“, je istaknuo važnost ovakvog sadržaja za posjetitelje Društva: „Samo educiran potrošač može pametno odabirati proizvode i usluge koje će koristiti. Korištenjem energetski učinkovitih proizvoda i odgovornim korištenje energije, svaki čovjek daje svoj doprinos očuvanju okoliša, ali osigurava i veću kvalitetu života.

Petnaesta po redu Zelena knjižnica energetske učinkovitosti namijenjena je prije svega potrošačima koji se zanimaju za teme energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Zelene knjižnice nalaze se još u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Sveučilišnoj knjižnici Split, Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, na Pravnom fakultetu u Osijeku, Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci, Sveučilišnoj knjižnici u Puli, Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ u Križevcima, Gradskoj knjižnici Zadar, Knjižnici i čitaonici Grada Preloga, Narodnoj knjižnici u Dubrovniku, knjižnici osnovne škole Sesvetska Sela, Gimnaziji Sesvete, na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu te u Društvu za zaštitu potrošača Hrvatske - „Potrošač“.      

  • Fond je društvu Potrošač donirao Zelenu knjižnicu s ciljem edukacije građana o energetskoj učinkovitosti
  • Fond je društvu Potrošač donirao Zelenu knjižnicu s ciljem edukacije građana o energetskoj učinkovitosti