Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

Novosti

Dubrovnik kao dobar primjer korištenja OIE u višestambenoj zgradi

08.11.2016. U Dubrovniku je danas održana radionica za predstavnike stanara i upravitelje zgrada o energetskoj obnovi višestambenih zgrada, s ciljem što efikasnije prijave na Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja predstavili su sudionicima natječajne uvjete te proceduru prijave i praćenja projekata.

Samir Kerenović, voditelj projekata energetske učinkovitosti u Fondu, naglasio je kako ovaj natječaj donosi niz bitnih, ali prvenstveno pozitivnih pomaka istaknuvši jedan od najvažnijih - veći postotak stopu sufinanciranja, koja je od prijašnjih, u većini slučajeva, 40% narasla na visokih 60%. "Dubrovnik se zapravo ističe jednim od najsvjetlijih primjera obnove zgrada po prijašnjim uvjetima" istaknuo je Kerenović, predstavivši sudionicima skupa prve ostvarene rezultate uštede zgrade na adresi Od Batale 19,  jedine u Hrvatskoj koja je osim mjera energetske učinkovitosti u projekt obnove uključila i instalaciju solarnih ploča za zagrijavanje potrošne tople vode. Cilje je novog poziva i dalje poticati korištenje obnovljivih izvora energije, tako da će prijave koje budu uključivale i takve mjere ostvariti veći broj bodova.

Fond za zaštitu okoliša će ovaj put imati važnu ulogu u pružanju stručne podrške korisnicima, kako u samoj proceduri prijave tako i u tijeku provedbe projekta. Istaknuto je kako će osim drugačije procedure prijave korisnici trebati na pravi način i pratiti sve korake provedbe projekta, dokumentirati sve bitne korake te posebno paziti i jna postupke nabave radova i usluga uz pomoć kojih će projekt realizirati. "U Fondu imamo tim stručnjaka iz raziličitih područja - od arhitekata i građevinara do stručnjaka za financije i postupke nabave, tako da su nam se svi slobodni obratiti s pitanjima. Pozivam upravitelje i suvlasnike da nam se što prije jave kako bi se što prije i službeno prijavili." naglasio je Kerenović. 

Javni poziv objavljen 17. listopada trajat će 90 dana, a u obzir dolazi samo energetska obnova  višestambene zgrade koja čini jedinstvenu arhitektonsku cjelinu i koja će rezultirati uštedom energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na onu prije provedbe projekta, rekla je Maja Buterin iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja,

Domouprava Dubrovnik  za prijavu priprema gotovo desetak projekata. „Unatoč zahtjevnoj dokumentaciji, sigurni smo u uspjeh ovog Poziva. Postotak financiranja, ali i rezultati koji se postižu samom obnovom zgrade više su nego dovoljan motiv za prijavu“ – zaključio je Konsuelo Končić, direktor dubrovačkog upravitelja zgrada.