Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Energetski obnovljena kaznionica u Lepoglavi

28.03.2018. Završena je energetska obnova Kaznionice u Lepoglavi, vrijedna gotovo 42 milijuna kuna, a svečanoj primopredaji objekta uz potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara te ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića nazočio je i direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Završena je energetska obnova Kaznionice u Lepoglavi, vrijedna gotovo 42 milijuna kuna, a svečanoj primopredaji objekta uz potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara te ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića nazočio je i direktor Fonda Dubravko Ponoš.

„Energetska obnova zgrada, prepoznata je kao jedna od najvažnijih mjera energetske učinkovitosti. Ako želimo naše građane potaknuti da razmišljaju u tom smjeru moramo im i na primjeru države i ulaganja u objekte koji su u državnom vlasništvu pokazati da se takve investicije dugoročno isplate.“, rekao je Ponoš dodajući da je Fond u ovaj projekt uložio oko 11 milijuna kuna.

U Kaznionici Lepoglava smješteno je oko 500 zatvorenika te 410 zaposlenika. Troškovi energenata predstavljaju značajnu stavku u ukupnim troškovima, a samo se na grijanje u sezoni trošilo i do 400 tisuća kuna mjesečno. Energetske bi uštede trebale biti veće od 50 posto  što je i preduvjet za financiranje ovakvih projekata, bilo po ESCO modelu, bilo iz fondova Europske unije.

Ministar Bošnjaković je rekao kako je u sklopu projekta energetske obnove ovog zatvorskog kompleksa obnovljeno je 11  objekata, osam unutar zida Kaznionice i tri izdvojena - stavljena je nova fasadna izolacija, promijenjena stolarija, te instalirana moderna kotlovnica na biomasu. Dodao je da bi ovaj projekt mogao biti putokaz i za buduće slične u zatvorskom sustavu.

Prema ESCO modelu obnovljene subolnice u Varaždinu, Splitu i Karlovcu, te nekoliko odgojno-obrazovnih ustanova. Cijeli niz domaćih tvrtki bi je angažiran na izradi projektnih rješenja, energetskom certificiranju, građevinskim radovima, ali i edukaciji o sustavnom gospodarenju energijom. Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Štromar smatra da je ovo izuzetna prilika za naš građevinski sektor. „Od 2009. do danas on je pao za više od 50%. Dosta naših radnika je u vrijeme krize otišlo u inozemstvo i ovo je prilika da ih pokušamo vratiti u domovinu. U tijeku su radovi na energetskim obnovama višestambenih zagrada i javnih ustanova. Posla dugoročno ima puno tako da je i velika potražnja za građevinskim radnicima koji te poslove mogu kvalitetno odraditi.“, kazao je Štromar.

Prezentacija - Energetska obnova kaznionice u Lepoglavi
PPTX 20.68 MB