Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Energetski obnovljena splitska bolnica na Križinama

02.11.2015. U Splitu na Križinama svečano je otvoren energetski obnovljen dio Kliničkoga bolničkog centra u koji je uloženo 78 milijuna kuna od čega je 65 posto osigurao izvođač radova - tvrtka "Rudan", a 35% sredstava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Energetska obnove bolnice na Križinama u koju je Fond uložio 27,5 milijuna kuna pokazuje kako ove investicije, uz sve ekološke benefite, potiču i gospodarski rast. Cijeli niz domaćih tvrtki bi je angažiran na izradi projektnih rješenja, energetskom certificiranju, građevinskim radovima, ali i edukaciji o sustavnom gospodarenju energijom. Tako se stvara novi spektar usluga i proizvoda koji može biti konkurentan ne samo na domaćem nego i stranom tržištu.“, istaknuo je direktor Fonda Sven Mϋller

Kako je objasnio direktor tvrtke Rudan Graciano Rudan, radovi na bolnici su počeli u svibnju ove godine, a cijelo uređenje je završeno čak devet mjeseci prije planiranog roka. Obnovljeno je 18.000 m² fasade, 7700 m² ravnog krova i 8300 m² PVC i aluminijske vanjske stolarije, rekonstruirana je kotlovnica i toplinska podstanica te zamijenjen energent pa će se bolnica, umjesto mazuta, koristiti loživim uljem i plinom. Također je ugrađen novi kotao, dizalice topline s ekološkim plinom CO2, solarni kolektori za pripremu sanitarne tople vode te centralni nadzor. Tijekom energetske obnove zamijenjeno i 10.700 rasvjetnih tijela te uvedena LED tehnologija. Rekonstruirana je vanjska i unutarnja vodoopskrbna mreža, uveden nadzor potrošnje vode i detekcija propuštanja te optimalizacija rada vodoopskrbnog sustava.

„Iako je na gradilištu svakodnevno bilo od 120 do 160 radnika, bolnica je cijelo vrijeme obnove bila u funkciji“, naglasio je Rudan.

Obnove ovako velikih kompleksa su obično financijski vrlo zahtjevne, a priliku za financiranje su upravitelji bolnice pronašli u tzv. „ESCO“ modelu financiranja, koji podrazumijeva investiciju privatnog kapitala. Uloženi kapital osigurava bolje uvjete boravka u prostoru i manje račune za energente odmah po završetku obnove, bez ikakvog dodatnog zaduživanja korisnika, a uložena sredstva se ESCO partneru vraćaju kroz uštede na energentima.

Projektom smo omogućili zaposlenicima bolnice mnogo bolje uvjete rada, ali ono što je najvažnije, našim pacijenti sad imaju daleko bolje uvjete boravka.“ rekao je sanacijski upravitelj bolnice dr. Kolja Poljak, najavivši kako se planira uskoro krenuti i u obnovu bolnice na Firulama, za koju je već izrađen elaborat o energetskoj učinkovitosti na gotovo tisuću stranica.

Svečanosti su, uz brojne druge uzvanike, nazočili i Branko Grčića, potpredsjednik Vlade, Siniša Varga, ministar zdravlja, Željko Ulhir, zamjenik ministrice graditeljstva te Slavko Čukelj, direktora Agencije za posredovanje i promet nekretninama.