Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

Novosti

Energetskom obnovom do više od 50% ušteda

10.11.2016. U Slavonskom Brodu je danas održana još jedna u nizu edukativnih radionica na kojoj je bilo riječi o novom natječaju za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Radionica je okupila veliki broj zainteresiranih upravitelja zgrada s područja Brodsko-posavske županije koji se nadaju kako će do siječnja uspjeti prikupiti svu potrebnu dokumentaciju i predati projektne prijave.

"Na području Brodsko-posavske županije tek su dvjema višestambenim zgradama odobrena sredstva za sufinanciranje energetske obnove, pa se nadamo kako će ih se na novi natječaj prijaviti još i više, zbog čega smo danas ovdje“. rekao je u uvodnom dijelu radionice Mladen Ilijević iz Fonda za zaštitu okoliša. „Fond je ove projekte dosad financirao nacionalnim sredstvima, a od ove godine će se obnova financirati iz EU fondova, zbog čega su neki uvjeti izmijenjeni. Najbolja izmjena se tiče postotka sufinanciranja, koji se na razini cijele Hrvatske penje na impresivnih 60%.“ zaključio je Ilijević, dodavši kako je minimalna potrebna ušteda 50%, što bi suvlasnici svakako trebali osjetiti i na režijskim troškovima.

Maja Buterin iz Ministarstva graditeljstva upraviteljima zgrada je pojasnila koje mogućnosti sufinanciranja postoje iz EU fondova te istaknula kako je samo za obnovu višestambenih zgrada dostupno 70 milijuna kuna u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. „Osnovni uvjeti koji moraju biti zadovoljeni su da je zgrada minimalno energetskog razreda D i lošije, da je 66% zgrade stambene namjene, da su projektom planirane uštede energije od 50% te da postoji odgovarajuća suglasnost stanara. Obnavljati se mogu samo cjelovite zgrade, ne i pojedinačni ulazi.“ istaknula je Buterin.

Suvlasnicima višestambenih zgrada je tako na raspolaganju retroaktivno sufinanciranje energetskih pregleda i izrade glavnog projekta s 85% bespovratnih sredstava, dok se sa 60% financiraju radovi i nadzor. Sama procedura prijave je nešto kompleksnija od one na koju su upravitelji navikli do sad. Upravo zato će Fond za zaštitu okoliša imati dvojaku ulogu u provedbi ovog natječaja pa će osim evaluacije i praćenja projekata prijaviteljima prvo pomoći da savladaju proces prikupljanja dokumentacije i voditi ih savjetima kroz što uspješniju realizaciju projekata.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga za obnovu višestambenih zgrada u kojem je na raspolaganju 152 milijuna kuna bespovratnih sredstava je Ministarstvo graditeljstva objavilo 17. listopada, a krajnji rok za predaju dokumentacije je 16. siječnja. Razlog je zbog kojeg iz Fonda apeliraju da se svi zainteresirani što prije jave kako bi za početak provjerili je li njihova zgrada prihvatljiva za sufinanciranje, a zatim krenuli i u prikupljanje potrebne dokumentacije. Naime, upravitelji ili predstavnici stanara uz prijavu svakako moraju priložiti i certifikat, projekt, ali i Izjavu Fonda o spremnosti projektnog prijedloga. „Stručne službe Fonda su dostupne za sva pitanja i nedoumice. Cilj nam je da što više zgrada uspješno prijavi projekte i povuče što više sredstava. Novost je što na ovom natječaju neće biti odbijenih projekata radi nedostatka sredstava već ćemo dostupna sredstva po potrebi i povećati. Građani koji se ne stignu prijaviti ne moraju brinuti jer mogu računati da će nakon ovog odmah uslijediti i sljedeći natječaj.“ ističe Ilijević.