Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Fond na Danima EU fondova

05.10.2018. Na Danima regionalnoga razvoja i EU fondova koji su u Solarisu okupili više od 700 sudionika, direktor Dubravko Ponoš sudjelovao je na panelu Energetska tranzicija, na kojem je bilo riječi o načinima motivacije otočnog stanovništva za primjenu novih tehnologija i obnovljivih izvora energije.

Na Danima regionalnoga razvoja i EU fondova koji su u Solarisu okupili više od 700 sudionika, direktor Dubravko Ponoš sudjelovao je na panelu Energetska tranzicija, na kojem je bilo riječi o načinima motivacije otočnog stanovništva za primjenu novih tehnologija i obnovljivih izvora energije.

Stanovništvo na otocima se uvijek tijekom povijesti susretalo s posebnim izazovima po pitanju opskrbe energijom, ali u vrijeme korištenja tehnologija poput sunčevih kolektora, dizalica topline, te drugih izvora obnovljive energije tu ovisnost je moguće značajno smanjiti. To nam pokazuju i mnoga europska iskustva, koja se uspješno mogu implementirati i u razvojne politike naših otoka. „Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raznim programima sufinanciranja želi potaknuti kako jedinice lokalne samouprave, tako i stanovništvo na otocima da u što većoj mjeri počnu koristiti „zelene tehnologije“ i idu u pravcu određene energetske autonomije. Međutim, energetsku tranziciju moramo staviti u širi kontekst niskougljičnog razvoja i kružnog gospodarstva, jer otočki život ima izazova, primjerice, i po pitanju zbrinjavanja otpada. Uz mogućnosti korištenja Fondovih poticajnih modela sufinanciranja, preduvjet za kvalitetne promjene je informiranje i edukacija stanovništva na kojoj ćemo kontinuirano raditi jer samo ćemo tako doći do željenih promjena.“, istaknuo je tijekom rasprave na panelu direktor Ponoš.

U raspravi su još sudjelovali i državni tajnik ministarstva zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić, Tanja Huzjak iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Edo Jerkić iz Zadruge za etično financiranje, Darko Jardas, ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner, Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge, Martin Bućan, predstavnik Splitsko-dalmatinska županije te Dražen Balić iz Energetskog instituta Hrvoje Požar. Sudionici su istaknuli dobre primjere iz prakse koje je moguće implementirati na naše otoke. Cilj je da otoci budu energetski neovisni i mjesta inovacija u energetskom sektoru koja će pokazati put i za kompletnu energetsku tranziciju.

U Solarisu je u sklopu izložbenog prostora postavljen i Fondov štand, na kojem je promovirana informativno – edukativna kampanja Za ljepšu našu, a koji je u društvu ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac posjetio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.