Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Fond na dodjeli nagrada Gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine

03.12.2018. Fond je sudjelovao na dodjeli nagrada “Gospodarstvenik i gospodarski događaj 2018. godine”, koja je održana u Westinu, u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika. Događaj je okupio najutjecanije poslovne ljude, male i srednje poduzetnike te čelne ljude države: predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović te ministre Darka Horvata, Zdravka Marića i Gorana Marića.

Izvrsnost i konkurentnost laureata nagrade u kontekstu hrvatskog i europskog gospodarstva već su prepoznati, a uz optimizam karakterističan za poduzetništvo na događaju su se mogle čuti brojne preporuke Vladi i državnoj administraciji kako osigurati ubrzanje ekonomskog rasta i jače poticanje investicijskih aktivnosti. I predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i poduzetnici su kao najveću prijetnju i problem hrvatskoga gospodarstva istaknuli nekonkurentno okruženje te problem nedostatka radne snage koji poprima dramatične razmjere.

U sklopu proglašenja najboljih malih i srednjih poduzetnika, u kategoriji „Uzlet izvoza“ najboljeg je proglasila Alenka Košiša Čičin-Šain, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. „Zahvaljujem se današnjem domaćinu Večernjem listu da je nama  u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pružio mogućnost da proglasimo današnjeg laureata u kategoriji Uzlet izvoza, a to je tvrtka GEN-I Zagreb.“

I gospodarstvenici su u sklopu panel-diskusije istaknuli problem radne snage. Složili su se da plaće nisu jedini poticaj odlaska brojnih radnika. Na tržištu je otvoreno tridesetak tisuća radnih mjesta koja se ne mogu popuniti, a ni stipendije nisu dovoljan poticaj za školovanje djece u strukovnim školama.
Dio problema može se riješiti i korištenjem digitalnih alata, a ministar Darko Horvat najavio je da će upravo 2019. biti godina digitalne transformacije. Hrvatska bi, prema planovima, iz fondova EU trebala za digitalizaciju povući 660 milijuna eura. U planu je digitalizacija poslova same države što će donijeti uštede i ubrzati procese. Nova financijska perspektiva EU do 2027. godine bit će usmjerena na razvoj inovativnih sektora, pojasnio je Horvat.

Gospodarstvenik 2018. godine po izboru stručnog žirija Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika je Ante Vlahović, predsjednik uprave Adrisa, a prema izboru čitatelja naših novina to je Marin Pucar, predsjednik uprave Podravke. Gospodarski događaj godine po izboru žirija je sklopljena i pravomoćna nagodba Agrokorovih vjerovnika, dok su čitatelji u toj kategoriji pobjednikom proglasili gradnju Pelješkog mosta, pa su nagradu dobile Hrvatske ceste.

  • Gospodarstvenik i gospodarski događaj godine
  • Gospodarstvenik i gospodarski događaj godine