Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: ko[email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Fond na Liderovoj konferenciji "Energetska budućnost Hrvatske"

05.06.2018. Zamjenica direktora Fonda Alenka Košiša Čičin Šain sudjelovala je na 7. Liderovoj konferenciji o energetici, pod nazivom ‘Energetska budućnost Hrvatske: kako se uključiti u energetski razvoj Hrvatske’.

U Zagrebu je održana 7. Liderova konferencija o energetici, pod nazivom ‘Energetska budućnost Hrvatske: kako se uključiti u energetski razvoj Hrvatske’. U sklopu konferencije je među nizom predavanja održan i okrugli stol na temu "Hrvatska između sigurnosti i zelene budućnosti", na kojem je sudjelovala zamjenica direktora Fonda Alenka Košiša Čičin Šain, zajedno s direktorom RWA energije Zoranom Milišom, Majom Pokrovac, direktoricom Obnovljivi izvori energije, Petrom Sprčićem, članom uprave HEP grupe, profesorom Mladenom Vedrišem sa zagrebačkog Pravnog fakulteta te profesorom Slavkom Krajcarom, sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Alenka Košiša Čičin Šain tom je prilikom najavila da će ove godine Fond poticati korištenje obnovljivih izvora energije građanima s ukupno 12 milijuna kuna. Također, očekuje se da bi do kraja godine mogli biti stvoreni preduvjeti za raspis natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća, vrijedan oko 30 milijuna eura, a namijenjen povećanju energetske učinkovitosti te korištenju OIE. Fond ima trenutno ugovoreno 1,33 milijarde kuna u energetskoj obnovi javnih zgrada i stambenog sektora, a uskoro je najavljen i natječaj za nabavu električnih vozila za privatne tvrtke. Lokalnoj zajednici bit će osigurano 1,1 milijun kuna zafinanciranje dokumentacije za gradnju e-punionica te se planira i natječaj u sklopu kojeg će za izgradnju punionica biti dostupno oko 10 milijuna kuna. 

Na konferenciji je zaključeno kako je energetski sektor defintivno jedan je od najvažnijih za poticanje investicija u Hrvatskoj i upravo se u energetici ostvaruju najvažnije promjene. Potpuni zaokret prema novim promišljanjima u energetici, gradnji pametnih energetskih sustava koji integriraju elektroenergetske, toplinske i plinske mreže te ostalu komunalnu infrastrukturu i gospodarske sektore u jedinstven napredni sustav upravljan, nadziran i planiran uz najnovija dostignuća informacijsko komunikacijske tehnologije omogućit će velik gospodarski rast, nova zapošljavanja te će otvoriti put prema iskorištavanju europskih fondova i oživljavanju domaćega mrtvog kapitala.

  • Izvor: Lider media
  • Izvor: Lider media
  • Izvor: Lider media