Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

Novosti

Fond na završnoj konferenciji Operativnog programa „Zaštita okoliša za razdoblje 2007.-2013.“

20.12.2016. Danas je na Građevinskom fakultetu u Osijeku održana konferencija povodom završetka Operativnog programa „Zaštita okoliša za razdoblje 2007.-2013.“ na kojoj su predstavljeni ostvareni rezultati. Hrvatskoj je, kroz ovaj Operativni program (OPZO), na raspolaganju bilo 2,1 milijardu kuna europskih sredstava.

 „Ovim Operativnim programom imali smo na raspolaganju 2,1 milijardu kuna europskih sredstava čime je pokrenuto više od 170 projekata diljem Hrvatske. Riječ je o projektima u gospodarenju otpadom i vodnom gospodarstvu. Njima smo unaprijedili infrastrukturu, omogućili kvalitetniji sustav, manju ugrozu za okoliš i veću kvalitetu života građana. U narednom periodu, kroz Operativi program Konkurentnost i kohezija, na raspolaganju imamo još veća sredstva. Mnogi projekti su već pripremljeni te ćemo njihovom realizacijom učiniti zaokret prema resursno učinkovitom društvu“ – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na završnoj konferenciji sudjelovali su v.d. direktora Ljubomir Majdandžić i voditeljica službe Suada Mustajbegović, koja je ovom prilikom održala prezentaciju o ulozi Fonda u projektima koji su se sufinancirali iz OPZO-a.

„Kroz ovaj Operativni program sufinanciralo se ukupno 20 projekata za koje smo imali na raspolaganju 73,94 milijuna eura. Iskorišteno je 96% za izgradnju 3 centra za gospodarenje otpadom - Marišćina, Kaštijuna i Bikarac, 13 projekata sanacije odlagališta otpada diljem Hrvatske te za projekte tehničke pomoći u jačanju kapaciteta korisnika za 3 centra za gospodarenje otpadom – Marišćina, Bikarac i Biljane Donje, kao i pripremu dokumentacije za sanaciju crne točke Sovijak“ – izjavila je voditeljica službe u Fondu Suada Mustajbegović.

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić izrazila je zadovoljstvo rezultatima ostvarenima kroz Operativni program Zaštita okoliša istaknuvši da su time postavljeni dobri temelji za nastavak korištenja europskih sredstava kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020.

Konferencija je održana u Gradu Osijeku, jer su u njemu upravo kroz OPZO realizirani preko 600 milijuna kuna vrijedni projekti u gospodarenju otpadom i vodnom gospodarstvu.

  • Završna konferencija OPZO 2007.-2013.