Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Fond osigurao 50 milijuna kuna za zbrinjavanje otpada s potresom pogođenog područja

14.01.2021. U cilju što brže sanacije šteta uzrokovanih potresima na području Sisačko-moslavačke županije, Fond je osigurao 50 milijuna kuna za provedbu mjera gospodarenja otpadom: sakupljanje, prijevoz, odvajanje i obradu otpada, nabavu opreme, kao i ostale nužne aktivnosti za gospodarenje otpadom.

U cilju što brže sanacije šteta uzrokovanih potresima na području Sisačko-moslavačke županije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 50 milijuna kuna za provedbu mjera gospodarenja otpadom, rekao je danas ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić prilikom predstavljanja tih mjera na sjednici Vlade.

Kako bi se započelo s obnovom potresom pogođenih područja potrebno je prethodno očistiti sve lokacije na kojima je došlo do urušavanja zgrada te na adekvatan način zbrinuti građevinski i drugi otpad. Tendencija je da se, u skladu sa kružnim gospodarstvom, iskoristi što više vrijednih svojstava otpada, odnosno da se odvojeno prikupi razne vrste otpada iz kućanstava kako bi se tako sakupljeni otpad uputio na daljnju obradu.

„U cilju revitalizacije potresom pogođenih područja Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će osim mjera za poduzetnike koje će provoditi HAMAG-BICRO i HBOR-a, provoditi i mjere koje će ići preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Navedene mjere obuhvaćat će financiranje svih troškova vezanih za sakupljanje, prijevoz, odvajanje i obradu otpada, nabavu potrebne opreme, kao i ostalih aktivnosti, koje su nakon potresa, nužne za provedbu gospodarenja otpadom na području Sisačko- moslavačke županije.“, objasnio je ministar Ćorić dodavši kako je Fond uz ovih 50 milijuna kuna već ranije osigurao 10 milijuna za sanaciju štete nastale na područjima koja su pogođena potresima.

Ministar je najavio kako će Fond i Ministarstvo napraviti plan aktivnosti te će već u ponedjeljak biti održan sastanak s predstavnicima Siska, Petrinje i Gline te njihovim komunalnim društvima kako bi se odmah krenulo u provedbu mjera gospodarenja otpadom.  Ako bude potrebe, Fond će također osigurati i 100% iznosa sredstava za eventualne dodatne radove na sanacijama odlagališta otpada ili za žurnu izgradnju reciklažnih dvorište za građevinski i glomazni otpad, kao i za ostale vrste otpad. Fond će provesti i informiranje građana s tog područja kako bi bili upoznati s načinom zbrinjavanja otpada iz svojih porušenih kućanstava. Iako na području Sisačko-moslavačke županije postoji 5 aktivnih odlagališta, od kojih se tri nalaze baš na potresom pogođenim područjima cilj je da što manje otpada završi na njima te da se iskoristi sav koristan otada.

Direktor Fonda Siniša Kukić je istaknuo kako Fond ima iskustva u provedbi ovakvih interventnih mjera te je slične aktivnosti proveo prije nekoliko godina na poplavljenim područjima Gunje i Hrvatske Kostajnice. „Djelatnici Fonda bit će svakodnevno na terenu, obići ćemo cijeli prostor i učiniti sve kako bi se što prije očistilo to područje i započela obnova kuća“, istaknuo je direktor Kukić.

  • Izvor: Radio Mrežnica