Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Fond podržao projekt energetskih savjetnika za siromašna kućanstva u Križevcima

08.03.2016. U Križevcima je danas potpisan ugovor o sufinanciranju šestomjesečnog zapošljavanja energetskih savjetnika u sklopu projekta “Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva”. Kroz projekt vrijedan pola milijuna kuna je posao osiguran za trinaest dugotrajno nezaposlenih osoba koji će u ulozi savjetnika za učinkovitu potrošnju energije u kućanstvima obići kućanstva na području Koprivničko-križevačke županije.

U Križevcima je danas potpisan ugovor o sufinanciranju šestomjesečnog zapošljavanja energetskih savjetnika u sklopu projekta “Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva”. Kroz projekt je posao osiguran za trinaest dugotrajno nezaposlenih osoba koji će u ulozi savjetnika za učinkovitu potrošnju energije u kućanstvima obići kućanstva na području Koprivničko-križevačke županije kako bi ih savjetovali o mjerama uštede energije. Savjetnici će u sklopu javnih radova napraviti preliminarne energetske preglede takvih kuća, za što su se obrazovali u proteklih par mjeseci, te će odabranim prioritetnim kućanstvima dodijeliti i manje pakete proizvoda za povećanje njihove energetske učinkovitosti. Paketi će sadržavati LED žarulje, brtve za prozore te perlatore, ovisno o potrebama kućanstva. 

Ugovor o sufinanciranju su potpisali Vesna Kuterovac, v.d. predstojnice križevačkog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i križevački gradonačelnik Branko Hrg, koji je ovom prilikom zahvalio pokretačima projekta što su dali priliku Križevcima da se prvi u Hrvatskoj uključe u ovu inicijativu te Fondu koji je projekt vrijedan pola milijuna kuna podržao s oko 200.000 kuna sufinanciranja. 

Vesna Bukarica, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je ovom prilikom navela kako je Fond u prošloj godini osigurao 960 milijuna kuna samo za mjere energetske učinkovitosti. „Ovakvi projekti nam pokazuju koliko je znanje moćan alat u borbi protiv energetskog siromaštva, ali i kako možemo raditi na razvijanju tzv. zelenih radnih mjesta. Fond je u zadnje dvije godine sufinancirao obnovu više od 12.000 kuća i  360 zgrada, a radimo i na modelu programa koji bi obnovu kuća omogućio i građanima u poteškoćama. Za takav program su upravo ovakvi energetski pregledi i educiranje građana odličan početak jer će im pružiti korisne informacije, a nama dati jasnu sliku o potrošnji energije i potrebama takvih kućanstava.

 

Projekt Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva provode Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija i Pučko otvoreno učilište Križevci uz potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Centra za socijalnu skrb Križevci i programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj, uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Aktivnosti projekta mogu se redovito pratiti i na tematskoj Facebook stranici.