Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Fond prilagodio izvršavanje obveza korisnika novonastaloj situaciji s koronavirusom

20.03.2020. Radi izvanrednih okolnosti koje su nastupile uslijed pandemije koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu, Fond je poduzeo mjere kako bi našim korisnicima omogućio jednostavnije i lakše ispunjavanje ugovornih obveza.

Radi izvanrednih okolnosti koje su nastupile uslijed pandemije koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je poduzeo mjere kako bi našim korisnicima omogućio jednostavnije i lakše ispunjavanje ugovornih obveza.

Naime, iako ugovori o sufinanciranju podrazumijevaju dostavu originalne dokumentacije na kojoj se temelje isplate odobrenih sredstava, sukladno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, korisnicima smo odobrili dostavu dokumentacije isključivo u elektronskom obliku. Dostavljena dokumentacija bit će provjerena prema standardnoj proceduri te će sredstva biti isplaćena u skladu s ugovornim rokovima. Zasad ne postoje kašnjenja u plaćanju dospjelih obveza, a to uključuje i plaćanje realiziranih projekata kojima je odobreno sufinanciranje iz nacionalnih sredstava Fonda.

„Kao i u ostalim institucijama, i u Fondu smo svjesni da je postojeća situacija u mnogočemu utjecala na poslovanje i svakodnevicu svih, kako javnog i privatnog sektora, tako i građana. S obzirom na to otežana je mogućnost dobave pojedinih usluga i proizvoda u planiranim rokovima. Stoga smo svim korisnicima produžili rokove za izvršenje ugovornih obveza.“, rekao je direktor Fonda Siniša Kukić. Za sad su rokovi produljeni za 6 mjeseci, a ukoliko za to bude potrebe to može biti i dulje, no direktor Kukić se nada kako će ipak većina projekata biti završena i isplaćena do kraja godine.

Kad je riječ o programima  planiranima za 2020. godinu, od kojih je hrvatsku javnost najviše zanimao nastavak programa energetske obnove obiteljskih kuća, oni uvelike ovise o trajanju postojećeg izvanrednog stanja. Svi pozivi koje je Fond najavljivao su u velikoj mjeri pripremljeni, međutim njihova provedba ovisi o nizu faktora, kao i mjerama koje će predložiti Vlada RH, a koje nisu vezane samo za situaciju s koronavirusom nego i sanacijom štete nastalom u potresu koji je pogodio Zagreb.

Iz dana u dan aktivno pratimo situaciju te smo u svakodnevnoj komunikaciji s nadležnim ministarstvima. Relevantne informacije ćemo redovito objavljivati na našim stranicama te pozivamo građane da ih prate te da se sa svim pitanjima slobodno obrate mailom ili telefonski.