Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]zoeu.hr

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Fond sudjelovao na konferenciji o kružnom gospodarstvu

27.11.2020. Danas je na konferenciji „Kružno gospodarstvo“ sudjelovala Aleksandra Čilić, načelnica Sektora za zaštitu okoliša iz Fonda. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom magazina National Geographic Hrvatska i u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca.

Na panelu o cirkularnoj ekonomiji u kućanstvu su, uz Aleksandru Čilić, sudjelovali Alen Hadžić, rukovoditelj Službe zaštite okoliša i razvoja Podružnice Čistoća Zagrebačkog holdinga, Natko Gaberc, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU projekte, komunalne djelatnosti, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i imovinsko-pravne poslove Grada Sveta Nedelja te Robert Vražić, direktor Logistike u Vetropack Straži d.d.

Čilić se osvrnula na odgovorno gospodarenje otpadom koje je postalo globalni civilizacijski problem te uz klimatske promjene, predstavlja agendu svih politika na razini Europske unije.

„Porast od 6 posto odvojenog prikupljanja otpada u 2019. u odnosu na 2018. godinu je znatan pomak, no s obzirom na to da je ta stopa sada na 37 posto, pred nama je put koji zahtijeva velik angažman na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini. Građani razumiju cijeli postupak odvajanja otpada, ali nedostaju im spremnici u njihovim prostorima, reciklažna dvorišta te upozoravaju na nepravilnu selekciju. Uređeni zakonodavni okvir, potrebna infrastruktura i edukacija temelj su održivog razvoja“ kazala je Čilić te dodala da je Fond zato ponovno pokrenuo kampanju „Nisam za bacit!“ kako bi se uz podjelu spremnika, pridonijelo još boljem odvajanju otpada.

Na konferenciji su sudjelovali eminentni stručnjaci i predstavnici tvrtki s iskustvom u primjeni cirkularne ekonomije, razgovaralo se o važnim tema iz tog područja naglasivši važnost Zelenog plana koji ima ključnu ulogu za ostvarenje ambicioznog cilja pretvaranja Europe u klimatski neutralni kontinent do 2050. godine.

Za kraj konferencije Hrvoje Prćić, glavni urednik National Geographica Hrvatska, istaknuo je: „Nije nam bila želja riješiti probleme svijeta ni Hrvatske, željeli smo samo naglasiti neke teme te naznačiti put kojim trebamo ići, vidjeti gdje se u ovom trenutku nalazimo, što trebamo činiti, u kojim smo segmentima jaki, a u kojima slabi.“

  • Foto izvor: Robert Gašpert