Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Fond sudjelovao na Međunarodnoj konferenciji "Adriatic Wood Days 2019."

02.12.2019. U Dubrovniku je održana dvodnevna 5. Međunarodna konferencija "Adriatic Wood Days 2019." iz područja šumarstva, prerade drva, energije iz drva, gradnje drvom, proizvodnje namještaja i pripadajućih kreativnih industrija. Značajno mjesto među temama zauzele su biomasa te obnovljivih izvori energije.

Konferencija u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera okupila je članove poslovne, političke i akademske zajednice te predstavnike europske asocijacije za bioenergiju – Bioenergy Europe, EPC-a (European Pellet Council) i europske ROSEWOOD mreže.

”Blagoslovljeni smo kvalitetnim drvom i dužni smo ga čuvati i pravilno koristiti. Turizam i drvna industrija se neizostavno vežu i važno je da se hrvatsko gospodarstvo naslanja međusobno”, rekao je župan Nikola Dobroslavić u svom pozdravnom govoru.

Ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na konferenciji je sudjelovala voditeljica projekata, dr.sc. Nirvana Franković Mihelj te se osvrnula na aktualnu raspravu o dugoročnoj niskougljičnoj strategiji i cilju postizanja klimatske neutralnosti Europske unije u 2050. godini. Također je istaknula da je Europska komisija najavila predstavljanje prvog EU zakona o klimi koji će uključiti cilj klimatske neutralnosti 2050. godine te najavu o osnivanju novog Fonda za pravedan prijelaz na niskougljični razvoj.

 „Fond ulaže značajna sredstva u postizanju tih ciljeva i po prijedlogu financijskog plana za 2020. s projekcijama za 2021. i 2022. planira se utrošiti otprilike 1,6 milijardi kn godišnje na mjere koje bi trebale doprinijeti tim ciljevima“, kazala je Franković Mihelj.

Na konferenciji je sudjelovao i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te se osvrnuo na snažne sirovine zaliha koje ima Vukovarsko-srijemska županija. „Želimo drvo zadržati u našoj županiji i stvoriti nove lance dodane vrijednosti. ROSEWOOOD projekt je uspješan primjer korištenja europskih sredstava, a mi smo vrlo zadovoljni radom Centra kompetencija d.o.o. koji na njemu surađuje s brojnim stranim partnerima” zaključio je Galić.

Obradom raznovrsnih tema kroz prezentacije i panele, prijedlogom rješenja za brojne izazove s kojima se drvoprerađivački sektor susreće te razmjenom iskustava oko primjene sektorskih inovacija – konferencija je dala odgovore, ali i smjernice od značaja za naredno razdoblje.

Predsjednik Hrvatskog drvnog klastera, Stjepan Vojinić konferenciju je zaključio riječima: “Prava vrijednost ove konferencije su inovacije koje nam daju priliku uhvatiti vlak s konkurencijom iz Europske unije i regije. Često govorimo kako je drvo prvo, kako je ono naše blago, naša nafta, ali sve to ostaje samo slovo na papiru ukoliko se ne napravi dodatan napor kako od strane vlasnika tvrtki, tako i državnih institucija.”

  • Adriatic Wood Days 2019.
  • Adriatic Wood Days 2019.