Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Fond sudjelovao na završnoj konferenciji projekta Pametni gradovi

30.11.2018. Fond je sudjelovao na završnoj konferenciji projekta “Pametni gradovi-gradovi budućnosti” u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, u zračnoj luci Franjo Tuđman, gdje su dodijeljene nagrade pametnim gradovima. Jedan od njih je i grad Poreč kojem je Fond uručio nagradu „Pametna energetika i okoliš“ - Poreč bez azbesta.

„Kakvi bi to bili pametni gradovi? Upravo poput pametnih telefona, pametni gradovi će nam koristiti da resursima koje imamo učinkovitije i svrsishodnije upotrebljavamo. Sama transformacija urbanih područja odvija se u više faza, a uvođenje pametnih tehnologija samo je prva od njih. Uvođenjem praćenja i upravljanja bazama podataka, gradovi će steći temelje da sutra ne samo budu pametni, nego gradovi koji uzvraćaju na zahtjeve i prijedloge svojih građana. Da u pravom smislu riječi budu gradovi po mjeri čovjeka“, kazala je Alenka Košiša Čičin-Šain, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Grad Poreč je već dvije godine dobitnik nagrade za Pametni grad i to je uspjeh kojeg u Gradu žele dodatno iskoristiti da i iduće godine nadmaše rezultate od prošle dvije godine, kazala je Gordana Lalić, direktorica Parentiuma. „Poreč je grad koji je, možda malo hrabro rečeno, grad ispred svojeg vremena. On je u najvišoj razvojnoj kategoriji pa vrlo rijetko možemo dobiti bespovratna sredstva te moramo biti kreativni u razvoju projekta.“

Pametni projekti postoje u gradovima diljem svijeta. Jedan od projekata na tom tragu je i razvoj pametnih mreža koji provodi HEP, uz pomoć EU sredstava, a u koji je uključen i Fond. Pametne mreže povećat će efikasnost distribucijskog sustava, a u vrlo skoroj budućnosti niz pametnih rješenja biti će korišteno i u gospodarenju otpadom.

„Preduvjet za pametne gradove su – pametni ljudi. A broj vas koji danas žele naučiti više o ovoj temi zasigurno ohrabruje. Kad tome pridodamo i financijska sredstva kojima planiramo podržati ovakve projekte, vjerujem da možemo biti optimistični“, zaključila je Košiša Čičin-Šain.

  • Završna konferencija projekta "Pametni gradovi"
  • Završna konferencija projekta "Pametni gradovi"
  • Završna konferencija projekta "Pametni gradovi"