Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Fond u nacionalne parkove i parkove prirode uložio 136 milijuna kuna

03.07.2018. Direktor Fonda Dubravko Ponoš sudjelovao je na konferenciji "Parkovi Hrvatske i turizam", prilikom čega je naglasio da je zaštita biološko i krajobrazne raznolikosti te ulaganje u programe koje pridonose razvoju i održivosti naših nacionalnih parkova i parkova prirode visoko na ljestvici Fondovih prioriteta.

„Zaštita biološko i krajobrazne raznolikosti te ulaganje u programe koje pridonose razvoju i održivosti naših nacionalnih parkova i parkova prirode su visoko na ljestvici Fondovih prioriteta. To dokazuje i preko 136 milijuna kuna koje smo odobrili za realizaciju projekata koji pridonose zaštiti eko sustava, ali i unapređenju posjetiteljske infrastrukture u parkovima.“, rekao je uvodnom dijelu konferencije "Parkovi Hrvatske i turizam"  direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Naime, Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja Europe po biološkoj raznolikosti, a prema europskoj ekološkoj mreži EM Natura 2020 imamo skoro 37% kopna koje je pod zaštitom. Toliki prostor treba znati očuvati, ali i iskoristiti u turističke svrhe. Upravo želeći potaknuti dijalog na temu razvoja zelenog turizma, uz istovremeno očuvanje 19 hrvatskih parkova, konferenciju je organizirao Jutarnji list čiji je glavni urednik Goran Ogurlić istaknuo kako su  nacionalni parkovi i parkovi prirode naše najveće bogatstvo, koje moramo naučiti predstavljati, ali i očuvati.

U proteklih šest godina 8 nacionalnih parkova  i 11 parkova prirode Hrvatske posjetilo je oko 17,4 milijuna turista, od čega samo prošle godine oko 4 milijuna turista.

Svake godine raste broj posjetitelja u našim nacionalnim i parkovima prirode, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Ćorić, naglasivši kako je cilj brojnim i raznolikim projektima osvijestiti mogućnost posjećivanja parkova koji nemaju toliku veliku posjećenost, a i produžiti turističku sezonu.
Kako bi se realizirali zacrtani ciljevi, pokrenuti su razni projekti s ciljem izgradnje prosvjetiteljske infrastrukture, kreiranja brendova parkova, signalizacije, ali i edukacije zaposlenika kako bi se upoznali sa strukturom i potrebama posjetitelja te naučili upravljati turizmom. Za to se uz sredstva koja je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koriste i sredstva iz EU fondova.

Prema riječima pomoćnika ministra zaštite okoliša Igora Kreitmeyera, ugovoreno je 18 projekata s ukupnom vrijednošću od 686,8 milijuna kuna, još dva projekta su u planu, a radi se o planovima upravljanja zaštićenim područjima i posjetiteljima s naglašenom edukativnom funkcijom. Najveći projekti su oni u Park prirode Papuk "Geo-info centar Voćin" od 77,2 milijuna kuna gdje će se, između ostalog, izgraditi posjetiteljski centar, te onaj adrenalinski u PP Velebit od 62,6 milijuna kuna gdje će biti obnovljen razrušeni motel i postavljena rasvjeta kao i dva projekta u NP Krki koji svaki vrijedi više od 84 milijuna kuna.

Jedini hrvatski parkovi koji su ostali bez infrastrukturnih projekata su NP Sjeverni Velebit i Plitvička jezera, no oni su već ranije dobro iskoristili fondove pa je njegova infrastrukturna osnova već izgrađena. Ipak, na Plitvicama će također doći do nekih inovacija poput zatvaranja ulaza nakon popunjenja kapaciteta i jednosmjernog kretanja po stazama tijekom srpnja i kolovoza. Osim toga, u planu je uvesti i internetsku kupnju karata kako bi se bolje upravljalo brojem posjetitelja i očuvao okoliš.

Sudionici konferencije su se složili da je potrebno u što kraćem vremenskom roku pronaći način i poduzeti mjere da se parkovi Hrvatske približe što većem broju ljudi, ali da se pritom maksimalno očuva okoliš. Ključ je, istaknuli su u pametnom i održivom upravljanju.