Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

Novosti

Fond u suradnji s Norveškom pokreće novi program sufinanciranja vrijedan 20 mil. eura

07.11.2018. Fond je danas okupio 40-ak stručnjaka iz raznih područja kako bi kroz razmjenu iskustava i mišljenja odredio teme kojima će se baviti novi program Energija i klimatske promjene, vrijedan 20 milijuna €. Nositelj programa bit će Fond, a sa 17 milijuna € će ga financirati Norveška, Island i Lihtenštajn kroz financijske mehanizme Europskog gospodarskog prostora.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je okupio 40-ak stručnjaka iz raznih područja kako bi kroz razmjenu iskustava i mišljenja odredio teme kojima će se baviti novi program Energija i klimatske promjene, vrijedan 20 milijuna €. Nositelj programa bit će Fond, a sa 17 milijuna € će ga financirati Norveška, Island i Lihtenštajn kroz financijske mehanizme Europskog gospodarskog prostora. Program financiranja je temeljen na Memorandumu o suglasnosti, potpisanim sa Hrvatskom u srpnju ove godine.

„Vrijednost ovih programa ne mjeri se samo u novcu, već i u dugoročnom partnerstvu između norveških i hrvatskih institucija i ljudi.“, rekla je pozdravljajući okupljene Astrid Versto, veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj. „Učinkovita proizvodnja i korištenje energije na održiv način nije samo stvar praktičnosti. S obzirom na klimatske promjene i problem globalnog zatopljenja to je postala stvar potrebe, što čini ovaj program izuzetno važnim za Hrvatsku.“ zaključila je.

Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova ovom je prilikom predstavio ulogu Ministarstva kao Nacionalne fokalne točke, u čijoj je nadležnosti provedba Memoranduma o suglasnosti za mehanizam Europskog gospodarskog prostora. Istaknuo je važnost usklađenosti Programa i Memoranduma te izrazio nadu u što brže postizanje zacrtanih ciljeva u suradnji s Fondom.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš je iskazao zadovoljstvo odazivom sudionika. „Fond je nezaobilazna institucija kad je riječ o energetskoj učinkovitosti. Imamo vrijedno iskustvo u više od 35.000 provedenih projekata te odlične stručnjake, zbog čega smo i odabrani kao nositelji ovog programa. Međutim, smatramo važnim svoja iskustva razmijeniti i sa ostalim kolegama iz različitih područja, bilo da su zaposleni u javnom ili privatnom sektoru. Cilj današnjih razgovora je dobiti neke nove ideje, koje će naš program u suradnji s donatorima učiniti konkretnijim i učinkovitijim te osigurati da dostupna sredstva dobiju najbolji projekti.“ istaknuo je Ponoš, dodavši kako se završetak procesa programiranja očekuje do kraja iduće godine.

U sklopu današnjih konzultacija, sudionici su razgovarali o brojnim temama, između kojih su istakli najveće izazove energetske učinkovitosti, s posebnim osvrtom na sektor zgradarstva. Osim toga, posebna pažnja je bila posvećena potencijalima geotermalne i hidroenergije te tematici sigurnosti opskrbe energijom na otocima. Uz navedeno, diskusija se dotakla i promjena u proizvodnji, ali i potražnji energije, ističući utjecaj korištenja obnovljivih izvora energije i e-mobilnosti te mogućnosti koje nude napredne mreže. Sve ove teme ujedno će biti i podloga za razvoj bilateralnih odnosa i daljnje suradnje Hrvatske i Norveške.

Rezultat današnjih razgovora bit će izrada smjernica u suradnji s donatorima, a na kojima će se temeljiti budući nacionalni program sufinanciranja. Nakon usvajanja programa, Fond će raspisivati javne natječaje, u sklopu kojih će potencijalnim prijaviteljima na raspolaganju biti 20 milijuna eura do 2024. godine.

Aleksandar Halavanja: EEA Financial Mechanism 2014-2021: Energy and Climate Change Programme - STAKEHOLDER CONSULTATIONS
PDF 1.37 MB
Marius Knagenhjelm: EEA and Norway Grants | Financial Mechanism Office
PDF 1.3 MB
Gunn Oland: The Norwegian Water Resources and Energy Directorate (NVE)
PDF 1.52 MB