Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Fond ulaže 2 milijuna kuna u projekte očuvanja plemenite periske

21.12.2020. Fond je za početak osigurao oko 2 milijuna kuna za tri projekta koja provode javne ustanove NP Brijuni i PP Telašćića te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije "More i krš".

Ovog ljeta postalo je svima jasno kako je situacija s brojem jedinki plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranu alarmantna. Riječ je o mediteranskom endemskom školjkašu koji je u proteklih par godina doživio pomor i u brojnim drugim mediteranskim krajevima. „S obzirom da je i kod nas nažalost preostala svega nekolicina živih jedinki, ključno je da brzo djelujemo. Moramo učiniti što god možemo kako bismo spriječili nestanak ovog svima poznatog stanovnika Jadrana, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je za početak osigurao oko 2 milijuna kuna za tri projekta koja su trenutno u tijeku.“ rekao je Kukić.

Projekte inače koordinira Zavod za zaštitu okoliša i prirode u sklopu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a provode ih Javna ustanova Nacionalni park Brijuni za sjeverni, Park prirode Telašćića za srednji i Javna Ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije "More i krš" za južni Jadran. Ukupna vrijednost projekata je 2,5 milijuna kuna, a Fond je osigurao 80%-tno financiranje aktivnosti.

Prvenstveno će se nastojati zaštiti preostale jedinke i pronaći one koje su potencijalno otporne i koje bi se mogle razmnožiti i stvoriti prirodni „imunitet“. Takve jedinke se planira ostaviti u prirodnom staništu, uz odgovarajuću zaštitu od mogućeg djelovanja čovjeka. Postavit će se i kolektori ličinki periski uz fizičku zaštitu prikupljenih jedinki od antropogenog djelovanja, ali i od prirodnih predatora, kako bi se povećala njihova stopa preživljavanja. Dio ličinki moguće je i premjestiti u akvarije, pa se tako trenutno u Pulskom akvariju nalazi stotinjak živih odraslih jedinki periski u karantenskim bazenima. Cilj je periske tako održati na životu, ali i pokušati potaknuti na razmnožavanje ex situ.

Iako se glavnim uzročnikom pomora smatra parazit Haplosporidium pinnae, vjeruje se kako to nije jedini uzrok. Ubrzavanju tog negativnog procesa doprinose i povišene temperature mora nastale kao posljedica klimatskih promjena. Dio znanstvenika ovu situaciju vidi kao svojevrsno upozorenje o zdravlju Mediterana te smatraju kako bi izumiranje periski moglo značiti početak izumiranja i drugih vrsta, stoga je izuzetno važno djelovati što prije i podijeliti iskustva stečena na sličnim projektima u Europi.

Uzimajući u obzir globalnu promjenu klime, odnosno prosječno povišenje temperature mora koje doprinosi mogućem izumiranju plemenite periske,  nužno je provesti mjere prilagodbe promijenjenim uvjetima te poduzeti mjere očuvanja ove jedinstvene vrste.

  • Izvor: 24sata.hr