Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

GRAĐANIMA PO 800 KUNA DRŽAVNIH POTICAJA ZA KUPNJU A+++ UREĐAJA

03.06.2015. Danas je krenuo javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja. Osigurana su sredstva za 10.000 uređaja, a iznos poticaja je 800 kuna. Program sufinanciranja zajednički pokreću Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na temelju nacionalne Strategije energetske učinkovitosti te Trećeg nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti.

"Kako bismo smanjili potrošnju energije u kućanstvima, već smo pokrenuli programe energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Ove godine po prvi put pokrećemo program koji će građanima omogućiti i da svoj dom opreme energetski najučinkovitijim uređajima. Upravo uređaji troše 20% ukupne energije u kućanstvu. Osigurali smo 8 milijuna kuna za sufinanciranje 10.000 uređaja energetskog razreda A+++ jer takvi uređaji troše 30-60% manje energije i vode. Istovremeno se doprinosi smanjenju emisija CO2 i čuva okoliš" - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Danas je krenuo javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja. Osigurana su sredstva za 10.000 uređaja, a iznos poticaja je 800 kuna. Program sufinanciranja zajednički pokreću Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na temelju nacionalne Strategije energetske učinkovitosti te Trećeg nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti.

U Hrvatskoj se godišnje proda oko 180.000 kućanskih uređaja, a do 2020. godine će trebati zamijeniti više od 2 milijuna uređaja čiji životni vijek ističe. Namjera je ovog programa da se prilikom zamjene ili kupnje novih uređaja, građani u startu odluče za one najučinkovitije uređaje na tržištu. Time će ostvariti uštedu energije, uštedu troškova grijanja i vode te očuvati okoliš. Sufinancira se kupnja A+++ hladnjaka, zamrzivača, hladnjaka sa zamrzivačem, perilica posuđa, perilica rublja i su šilica na prodajnim mjestima diljem Hrvatske.

U program je uključeno 599 prodajnih mjesta i 383 različite vrste uređaja, a popis svih prodajnih mjesta i uređaja za koje je moguće dobiti poticaj možete naći na web stranicama Fonda www.fzoeu.hr i Ministarstva www.mzoip.hr . Na stranicama je također moguće pratitikoliko je točno uređaja prodano i koliko će energije biti ušteđeno njihovim korištenjem.

"Svjesni smo kako su takvi uređaji u pravilu skuplji, ali njihovom kupnjom su zagarantirani manji troškovi energije i vode tijekom životnog vijeka uređaja. Upravo zato smo pokrenuli ovaj projekt, kako bismo građanima omogućili da umjesto A+ kupe još štedljiviji uređaj, koji će im se vremenom sasvim sigurno isplatiti. Prosječan hladnjak A+ razreda godišnje troši oko 300 kuna električne energije, dok onaj A+++ razreda troši upola manje. U 10 godina korištenja se dakle može uštedjeti 1.500 kuna " - pojasnio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Procedura za prijavu krajnje je pojednostavljena pa će se većina toga moći obaviti na prodajnom mjestu. Za dobiti poticaj, građani trebaju na prodajnom mjestu prilikom kupnje dati svoje osobne podatke te će im biti uručen jedinstveni obrazac sa barkodom. Jedna osoba može dobiti poticaj za jedan kupljeni uređaj. Potpisani obrazac je potrebno poslati u Fond, zajedno sa preslikama računa, osobne iskaznice i kartice ili nekog drugog dokumenta koji sadržava IBAN. S obzirom da je dostupno točno 10.000 takvih obrazaca, građani koji ga dobiju mogu biti sigurni da će, dostave li u roku 15 dana potrebne dokumente u Fond, na svoj račun dobiti 800 kuna državnih poticaja. Kupnja novog uređaja prilika je i za pravilno zbrinjavanje starog kućanskog uređaja, kojeg građani mogu besplatno predati na prodajnom mjestu na kojem su obavili kupnju.

"Vjerujem kako samo nizom dobrih odluka na razini svakog kućanstva možemo napraviti potrebne pomake kako bi nam okoliš bio zdraviji i čišći. Na nama u Vladi je zadatak da građanima o mogućimo sustavne programe sa jasnim ciljevima, što vjerujem da smo
uspješno i napravili. Odaziv na projekte energetske obnove je odličan, građani i gradovi su prepoznali i važnost čistijeg transporta, i vjerujem da će i ovaj program naići na dobar odaziv. Doprinos svakoga od nas je važan i mjerljiv pa se nadam da će građani iskoristiti dostupne poticaje, ali i uvesti promjene u ponašanju. Sve zajedno će rezultirati konkretnim uštedama na energentima, kućnim budžetima te čistijim okolišem." - zaključio je ministar Zmajlović.

VAŽNO: kupnja A+++ uređaja uz državni poticaj neovisno o načinu plaćanja
Za državni poticaj od 800 kuna prilikom kupnje kućanskog uređaja A+++ razreda mogu se prijaviti svi građani Hrvatske, neovisno o načinu plaćanja uređaja. Javnim pozivom Fond nije ograničio poticaje na uređaje kupljene gotovinom te ne postoji nikakvo opravdanje da trgovac na prodajnom mjestu uvjetuje kupnju gotovinskim plaćanjem u jednom obroku ili bilo kojim drugim načinom plaćanja. Za ostvarenje poticaja jedino je važno da građani na prodajnom mjestu dobiju odgovarajući obrazac kojeg će sa preslikom računa, osobne iskaznice i bankovne kartice ili drugog dokumenta iz kojeg je vidljiv IBAN poslati u Fond i dobiti poticaj na račun u roku 30 dana.