Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

HSZG imenovao direktora Fonda ambasadorom Advancing Net Zero kampanje

25.09.2018. Upravni odbor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju imenovao je direktora Fonda Dubravka Ponoša ambasadorom Advancing Net Zero kampanje (ANZ) u Hrvatskoj.

Upravni odbor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju koji je dio Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (76 država, 6 kontinenata, 26.000 članova), imenovao je direktora Fonda Dubravka Ponoša, ambasadorom Advancing Net Zero kampanje (ANZ) u Hrvatskoj.

„Ova kampanja provodi se na svjetskoj razini s ciljem što šire implementacije standarda zgrada gotovo nulte energije, a sve kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova koje stvara sektor zgradarstva.“, pojasnio je izvršni direktor Savjeta Dean Smolar. Dodao je kako je Fond prepoznat kao središnja institucija koja ima dugogodišnje uspješno iskustvo u provedbi programa energetske učinkovitosti u zgradarstvu kako kroz konkretne projekte energetske obnove, tako i u promotivno-edukativnim aktivnostima koje se nadovezuju na ovu tematiku. Stoga je, kako navodi Smolar, imenovanje direktora Fonda bio logičan izbor jer se radi o čelniku institucije kojoj je poticanje energetske učinkovitosti jedna od glavnih odrednica poslovanja, ali i osobi koja će svojim dosadašnjim  znanjem i iskustvom u ovom području biti aktivni promotor Advancing Net Zero kampanje.

 „Ovom kampanjom postavljeni su ambiciozni ciljevi i mi kao država tome, na svim razinama, trebamo težiti. Izgradnja novih, ali i rekonstrukcija postojećih zgrada kako bi se do 2050. godine približili nultoj potrošnje, izazov je za jedince lokalne samouprave, tvrtke, ali i same građane koje moramo što više educirati i informirati o energetskoj učinkovitosti, održivoj gradnji, mobilnosti i klimatskim promjenama. Sve ovo ne radimo samo zbog štednje energije i nižih računa, nego i zbog zdravijeg načina života. Ovo imenovanje je velika čast koja istovremeno obvezuje na poticanje dijaloga među svim dionicima procesa, njihovo aktivno djelovanje te zajedničke inicijative koje će biti u cilju donošenja kvalitetnih nacionalnih politika povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te osmišljavanja pratećih programa sufinanciranja.“, rekao je prilikom imenovanja direktor Fonda Dubravko Ponoš.