Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

I ove se godine traže najljepši školski vrtovi!

16.03.2018. Otvoren je 23. po redu natječaj "Najljepši školski vrtovi", ekološko – obrazovni projekt u kojem se nagrađuju vrtići, škole i ostalih obrazovne ustanove za trud u oblikovanju najljepših vrtova, učionica na otvorenom i ostalih ekoloških projekata.

U Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani, školi s najljepšim školskim vrtom 2017. godine, službeno je otvoren ovogodišnji natječaj "Najljepši školski vrtovi 2018.". Ovaj ekološko – obrazovni projekt Hrvatska radiotelevizija provodi već 23 godine, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva poljoprivrede.

"Izuzetno je zadovoljstvo sudjelovati u provedbi ovog projekta već dugi niz godina." istaknuo je Dubravno Ponoš, direktor Fonda. "Stvaranje dobrih navika i ekološkog načina razmišljanja već kod djece vrtićke dobi je najbolji način kako našu budućnost učiniti održivijom. Fascinirani smo njihovim trudom i odgovornošću, koji nas ohrabruju, ali i daju dodatni poticaj da se još više potrudimo kako bismo naš okoliš održali čistim i zdravim." rekao je Ponoš.

Začetnica projekta je Lidija Komes, a danas ga vodi voditeljica i urednica Đurđica Čočić koja je naglasila da je natječaj otvoren do 31. ožujka. "Stručna komisija će u obilazak vrtova već u travnju." najavila je, pojasnivši da natječaj ima više kategorija. "Osim što se biraju i nagrađuju najljepši vrt škole i vrtića, tu su još kategorije za najljepšu učionicu na otvorenome, a nagradu dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Zelenu povelju dodjeljuje Fond za energetsku učinkovitost, a Ministarstvo poljoprivrede nagradit će najbolji tradicijski vrt." rkla je Čočić i pozvala sve škole, vrtiće i druge odgojno obrazovne ustanove da se jave na natječaj.

"U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila djeca uče voljeti prirodu, prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive. Kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod i kako sačuvati zdravo tlo. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim područjima Hrvatske. Neki su vrtovi, kao na primjer vrt OŠ u Kaštel Lukšiću, vrt OŠ Orašac kraj Dubrovnika, vrt Šibenske privatne gimnazije, vrt Poljoprivredne škole u Slavonskom Brodu, postali turističke atrakcije kako domaćim tako i stranim turistima." naglasila je Čočić.

Projekt Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj je 2005. godine dobio i nagradu Europske federacije novinara za jedinstveni ekološko-obrazovni pristup mladima, a u sklopu provedbe se osim obilaska prijavljenih lokacija također održavaju i stručni skupovi o utemeljenju i uređenju školskog vrta i okoliša, s naglaskom na vraćanje bogatstva biološke raznolikosti u škole u svim regijama; tradicijskih vrtova te starih autohtonih ili udomaćenih sorti cvijeća, povrća i voćaka. 

"Svim sudionicima natjecanja želimo mnogo uspjeha u uređenju školskih vrtova i okoliša te vas već sada pozivamo na završnu svečanost koja će se održati krajem studenoga u televizijskom studiju Hrvatske radiotelevizije." zaključila je Čočić.

Više o natječaju možete pronaći i na stranicama Hrvatske radiotelevizije: http://hrtprikazuje.hrt.hr/434258/natjecaj-za-projekt-najljepsi-skolski-vrtovi-za-2018-godinu

 


 

 

Tekst natječaja - Najljepši školski vrtovi 2018.
PDF 269.77 kB
OBRAZAC za prijavitelje
XLS 27.5 kB