Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected].hr

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Izgradnja niskoenergetske „kocke vedrine“ u Karlovcu

15.03.2016. Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i karlovačka tvrtka „Promo21" potpisali su ugovor o sufinanciranju izgradnje niskoenergetskog objekta u kojem će djelovati centar za dizajn. Za investiciju vrijednu 3,2 milijuna kuna Fond je osigurao 1,1 milijun kuna.

Obnovljivi izvori energije – podizači topline i zraka, odlična izolacija i sve ostalo što će u zgradu biti ugrađeno imaju cilj čuvati energiju. U skladu s trendom kružne ekonomije uredski namještaj izradit će se od preuređenih starih školskih klupa i stolica. Zgrada će biti u obliku kocke s promjenjivom fasadom. Radi se o meš mreži tj. fasadi koja će se mijenjati svakih pet godina. U početnoj fazi bit će oslikana prizorima vedrog neba, a svaki idući put na njoj će biti novi print sa drugačijom porukom primjerenoj namjeni. U Hrvatskoj se u prosjeku u komercijalnim zgradama ovakvog tipa troši otprilike 220 do 250 kilovat sati po kvadratu energije.

„Ova zgrada ima 20 puta manju potrošnju. Radi se o A+ razredu. Ako je prosjek Hrvatske 220 do 250 kilovat sati oni su na 13, 14 kilovat sati. To je i osnovni razlog zbog kojeg je Fond s milijun i 100 tisuća kuna podupro ovu investiciju.“ - rekao je direktor Fonda Müller i naglasio je da je Fond lani u Hrvatskoj sufinancirao oko 200 projekata nestambenih zgrada.

Centrom za dizajn, kaže vlasnik tvrtke Promo21 Dalibor Dakić, željeli su napraviti iskorak u svom poslovanju.

„Željeli smo napraviti nešto što će se uklapati u okoliš, istovremeno štedjeti energiju i da na tržištu, uz pomoć obrazovnih institucija, stvorimo "malu vojsku" grafičkih dizajnera. Dizajneri ne moraju nužno raditi kod nas ali željeli smo lokalne kreativce. Bitno je da su tu i da stvaramo snagu te da nas se prepozna kao destinaciju. Jedino tako možemo biti tržišno konkurentni.“ - objasnio je Dakić.

Najavljena je suradnja s dugoreškom Srednjom školom koja obrazuje grafičke dizajnere kojima će ponuditi i stipendije te ih pokušati inspirirati da nastave svoje obrazovanje, a organizirat će i brojne edukacije za obrtnike i poduzetnike.

Centar za dizajn tj. „kocka vedrine“ u Logorištu, s radom bi trebala započeti do kraja ove godine.