Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Makarska dobila sustav javnih bicikala

11.03.2016. U Makarskoj je danas na konferenciji za novinare predstavljen sustav javnih bicikala "Nextbike". Ukupna vrijednost projekta je 250 tisuća kuna, a realiziran je uz pomoć sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je za tu svrhu osigurao 100 tisuća kuna.

Upotreba javnih bicikala trebala bi pridonijeti smanjenju prometnih gužvi, problemu parkiranja u užem gradskom središtu, zaštiti okoliša, produženju turističke sezone, pozicioniranju grada kao poželjne cikloturističke destinacije te poboljšanju kvalitete života u gradu. Za prvu godinu primjene sustava u Makarskoj će javnosti biti dostupno 10 bicikla, a nakon toga, ako se pokaže opravdanim, ići će se u nabavu većeg broj bicikla. Makarska je kao šesti u Hrvatskoj te drugi grad u Dalmaciji uvela sustav javnih bicikla, nakon Šibenika, Gospića, Karlovca, Slavonskog Broda i Zagreba.

Uz gradonačelnika Makarske Tonćija Bilića, direktora ureda TZ Makarske Tonćija Lalića te predstavnika tvrtke Sustav javnih bicikala d.o.o., predstavljanju projekta nazočio je i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Promet je jedan od bitnih stavaka velikog utroška energije, a na području Republike Hrvatske čini čak 30 posto od svih utrošaka energenata. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u posljednje je dvije godine financirao projekte vrijedne 73 milijuna kuna od čega je značajan segment usmjeren upravo u turistički dio.

„Sustav javnih bicikala građanima Makarske omogućit će brz, jednostavan, jeftin i ekološki način prijevoza. Danas u Hrvatskoj težimo niskougljičnom razvoju i naša je zemlja na dobrom putu da po tom pitanju uistinu bude jedna od zemalja uzora, s obzirom da smo prvi napravili niskougljičnu strategiju koja seže do 2050. godine, a nadam se da ćemo uskoro imati i stratešku studiju kompletne energetike Hrvatske.“ – rekao je direktor Fonda Müller.

Strategija razvoja turizma RH do 2020. godine kaže da je cikloturizam turistički proizvod s najvećom perspektivom razvoja, na što se osvrnuo i gradonačelnik Bilić te istaknuo važnost poticanja i promocije cikloturizma i bicikliranja uopće.

„Makarska danas ima puno atraktivnih lokacija za razvoj cikloturizma. Zbog toga radimo na projektima kojima je cilj obilježavanje biciklističkih staza i promocija cikloturizma. Upotrebom javnih bicikala smanjit će se prometne gužve i povećati broj slobodnih parkirališnih mjesta u gradu, ali i pridonijeti prepoznavanju Makarske kao cikloturističke destinacije. Osim izbjegavanja prometne gužve i nervoze oko pronalaska mjesta za parkiranje, ono najvažnije jest da bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje“ - naglasio je gradonačelnik Bilić i pozvao građane da izaberu najpovoljniji i najzeleniji oblik prijevoza.

U proteklom razdoblju Makarska je obilježena biciklističkim događanjima. Neki od njih su biciklistička utrka Tour de Croatia i tradicionalna Biciklijada. Da će ovaj projekt zasigurno unaprijediti i upotpuniti turističku ponudu, mišljenja je i direktor makarske Turističke zajednice Tonči Lalić koji je ovom prilikom najavio biciklističku utrku koja će se održati iduće godinu na potezu Imotski - Makarska rivijera – vrh Sv. Jure, kao i redovnu utrku biciklima od Makarske do Biokova te uskoro postavljanje i prve table biciklističkih staza Makarske rivijere.